Esietendus «Gilgameš ehk igaviku nupp» Katla augus

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval, 17. augustil esietendus Katla augus Von Krahli teatri etendus «Gilgameš».

Lavastus põhineb sumeri eeposel «Gilgameš», kus käsitletakse kangelase veriseid eksirännakuid läbi mõttekataklüsmide valgustatuseni igavese hetke südames.

Lavastuse temaatikat iseloomustavad sõnad rännak, tõeotsingud, armastus, vääritimõistmised, kohale jõudmine ja valgustatus.
 

Küsitakse näiteks, mida tähendab kangelaseks olemine tänapäeval, tsivilisatsiooni loojangul, kõikide seni tuntud väärtuste põrmustumise eelõhtul. Ehk teisisõnu, tegemist on täiesti uue looga «Gilgameši», «Odüsseia» ja paljude teiste suurte kangelaslugude ainetel.
 

Peeter Jalaka lavastustele omaselt on dramaatilises etenduses kasutatud rohkelt  visuaalseid ja tehniliste elementidega lavaefekte.  Võrdluseks võiks tuua varasemad Peeter Jalaka ja Von Krahli teatri lavastused «Eesti ballaadid», «Eesti meeste laulud», «Alguses oli» jne.

Lavastuses kasutatakse ka eelnevalt filmitud intervjuusid erinevate tänapäeva mõtlejate ja teadmameestega, nt Zecharia Sitchini, Slavoj Žižeki, Erich von Dänikeni, Jack Kornfieldi, Eckhart Tolle ja teistega.
 

«Gilgameš ehk igaviku nupp»
Von Krahli eepos

«Maailma loojangu künnisel hirmu tundmata seistes, ei tunne ma kahetsust ühegi teo pärast. Ükski naeratus pole olnud üleliigne. Ükski pisar pole asjata poetatud. Iga raev on olnud loominguline. Surm, kui selline, asi iseeneses, on lihtsalt nonsenss. Pragmaatiku pagemisjoon. Solvunud ja kartliku loomuse jampslemine.» Nii kirjutab oma veel avaldamata biograafias filosoof ja visionäär Sigismund von Krahl.

Millal siis veel kui mitte maailmalõpu eelõhtul ja väärtushinnangute radikaalse reformi hiilgeajal kohtuvad õilsate hingede unistused sisekosmose salalahinguväljadel ja kaastunde barrikaadidel. Suurimad kangelasteod pannakse toime südame salasoppides.

Hulljulgeimad kangelased juubeldavad või murduvad universumi vaikuses. Miljardid lahkuvad sellelt planeedilt neist iialgi kuulmata. Selle talumatu ebaõigluse vastu ja kangelaslikkuse igavese taastuleku nimel on Von Krahli Teater puurinud selged ja hirmuta silmad ajaloo udust läbi vanimate tarkusteni, mis sulg paberile pannud ja mida aastatuhanded on elavaisse südameisse rainud.

Otse kõige algusesse - Babüloonia kangelaseeposeni «Gilgameš». Kõikide kangelasmüütide ema ja isani. Kõikide tuntud kangelaste verehälli ja elujõeni.

Just selline igavikuline eepika lööb sätendama vaadates Peeter Jalaka suurlavastust, mis annab elu verisele türanniale ja elustavale armastusele, õiglasele vihale ja keelatud ihale, metsikuile seiklustele ja intiimsetele mõtisklustele.

Kuid eelkõige kangelasele, tema tegudele ja suutlikkusele võtta vastu nende tegude tagajärgi. Mis on igavene elu? Kus on igaviku lüliti? Ja kas kangelane elab igavesti või lahustub hetkes lõplikult?



Näitlejad:

Juhan Ulfsak

Erki Laur

Mart Koldits

Tiina Tauraite

Taavi Eelmaa

Mari Abel

Riina Maidre

Liina Vahtrik

Vaata pilte!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles