Eesti teed täituvad nädalaks tantsuga

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa rahvakultuurispetsialist Kati Grauberg-Longhurst ärgitab esitama nominente Viljandimaa auhinnale.
Viljandimaa rahvakultuurispetsialist Kati Grauberg-Longhurst ärgitab esitama nominente Viljandimaa auhinnale. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaheksal augustipäeval saab Eesti teedest tantsulava — ettevõtmise «TeateTants» kestel läbivad tantsijad kokku 1000 kilomeetrit.

Et kõik maakonnad läbitud saaks, on end registreerinud 6200 tantsijat 450 rühmast. Tants algab 20. augusti hommikul Tallinnas Raekoja platsil ning lõpeb sealsamas 28. augusti lõuna ajal.

Korraga tantsib maanteel üks või kaks paari, kes jõukohase teekonna läbides annavad teatepulga üle järgmistele. Üks paar läbib 100—200 meetrit ja nende keskmiseks liikumiskiiruseks on arvestatud 5,5 kilomeetrit tunnis. Plaanis on teha ka 15minutilisi pause, kuid sel ajal tantsitakse kohapeal, seega ei lakka tants ka siis.

Meeskonnale oli proovikiviks leida vooluallikas, mis hoiaks kaheksa ööpäeva vältel tööl nii heli- kui valgustehnikat. Veoauto kastist ehitati liikuv lava, vool tuleb aga veoauto generaatori toidetavast elektrisüsteemist, mis muudab 24voldise pinge 220voldiseks. Lavale paigutatakse ka tantsurühmade pillimehed. Kui neid pole, kõlab muusika arvutist.

Viljandimaal tantsijatest puudust pole

Viljandimaalt on registreerunud 41 rühma ning tantsukolonn jõuab siia kolmapäeval, 24. augustil kella 11 paiku. «TeateTantsu» maakondliku juhi Kati Grauberg-Longhursti sõnul on kõik kollektiivid ja paarid teedele juba ära jaotatud.

«Tahan Viljandimaa inimesi kiita: registreerunud on väga palju kollektiive,» lausus Longhurst.

Tublid viljandimaalased lähevad appi ka Pärnumaale, sest seal on maa pikem, tantsijaid aga sama palju kui Viljandimaal. Nii lõpetavadki meie maakonna tantsijad kella poole üheteistkümne paiku õhtul hoopis Kilingi-Nõmmel.

Õhtul peetakse Mõisakülas simman, kuhu on lisaks osavõtjatele oodatud kõik teised ümbruskonna tantsuhuvilised.

Kati Grauberg-Longhurst ütles, et saadab kolonni terve teekonna vältel. «Kindlasti ei jäta ma ka ise tantsimata,» lisas ta.

Liiklejailt palutakse mõistmist

Kolonni pikkus on kuni 50 meetrit ning aeglase liikumiskiiruse tõttu mõjutab see liiklusvoogu. Autojuhtidel palutakse jälgida reguleerimisvahendeid ning suhtuda kolonni sõbralikult. Tantsijaid saadavad märgistatud saateautod, tantsupaari ja muusikamasina ees ja taga liiguvad liiklust reguleerivad sõidukid.

Viljandisse jõuab kolonn Valgamaalt Pori poolt. Edasi suundutakse Kärstna ja Karksi aleviku kaudu Karksi-Nuia. Järgneb väike tankimispeatus, kuid tants sel ajal ei katke.

Edasi liigutakse Abja-Paluoja poole, sealt Tihemetsa peale ning lõpetatakse Kilingi-Nõmmel. Kolonni ülejäänud teekonda võib näha aadressil www.teatetants.ee.

Interneti vahendusel on võimalik reaalajas jälgida, kus kolonn parajasti liigub. Kaart on kättesaadav ka «TeateTantsu» kodulehel.

«TeateTantsu» korraldab Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika selts, et populariseerida rahvatantsu ja -muusikat ning motiveerida tantsijaid, muusikuid ja õpetajaid tegelema rahvakultuuriga. See on üks «Kultuuripealinn Tallinn 2011» projekte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles