Vaata videot: tillivillude tantsupidu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tillivillude tantsupidu Ambrym’i saarel
Tillivillude tantsupidu Ambrym’i saarel Foto: Kaader videost

Marko Matvere ja Jaan Tätte külastasid oma reisil Ambrym’i saart, kus nägid omanäolist rituaali – tillivillude tantsupidu. Reisimeeskonna sõnul elavad sellel saarel planeedi õnnelikemad inimesed.

«Ambrym’i saar rabab! See uuring, mille kohaselt elavad Vanuatul planeedi ühed õnnelikemad olendid, on vist tõsi,» kirjutavad mehed oma Ilmareis.ee blogis.

Raha läheb laste ümberlõikamiseks ja koolitamiseks

«Raha läheb, nende endi väitel, tarvis ainult laste ümberlõikamiseks ja koolitamiseks. Nüüd tõenäoliselt juba ka mobiiliarvete tasumiseks. Muu vajaliku annab neile maa, meri ja mets. Raha käiakse teenimas Uus-Meremaa istandustes. Metsas kasvab peale palmide, vastupidiselt nt. Prantsuse-Polüneesiale, veel igasugu puid. Mõned on hiigelsuured, võrad nii tihedad, et tüve juures seistes läheb ilm hämaraks. Maapinda katab mahlane rohi. Koplis nosivad veised.»

«Rahvas istub oma laineplekist hüttide ees ja viipab võõrastele möödujatele innukalt. Kui mõnda neist fotografeerida, ütleb too kindlasti: «Thank you!» Mitte kaugel podiseb vulkaan.»

«Rahvas kõneleb kohalikku keelt, inglise keelt ja prantsust. Terasemad on ära õppinud, kuidas korraldada kultuurifestival ja teenida raha. Täna vaatasime kõrgete põlispuude all tootemiplatsil vanu tantse ja laule.»

Tillivillude tantsupeo riietus

«Mehed kannavad laia puukoorest vööd. Oma väikese venna on nad pandanuskanga ribaga sisse mässinud, otsa üles, vastu magu vedanud ja vöö serva alla kinnitanud. Nõnda seisab riist tantsu ajal kenasti paigal, mida ei saa öelda elundi ülejäänud osade kohta. Selja peal uhkeldab vöö vahel palmileht või mõni muu tore taim, nagu kohev saba. Naistel pole peale niinest seelikute midagi. Terava otsaga tokk on ainus aksessuaar.»

«Naistantsijad on valdavalt üle keskea ning nende närtsinud rinnad vänderdavad hüpeldes kurbnaljakalt. Tunnikest neli möllavad paljad kogud jambirütmis oma metslastest esivanemaid jäljendades ja tseremooniaid etendades.»

Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles