Juua või mitte juua? Aga tegijad ja peoloomad ju joovad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollhouse "Plastilise kirurgia eri" Club Von Überblingenis, 07.06.08
Dollhouse "Plastilise kirurgia eri" Club Von Überblingenis, 07.06.08 Foto: Maria Vahuri


«Tõelised tegijad» panevad pidu. Sina kardad näida luuserina ja kaotada sõpru, kui koos teistega ei joo. Kas allaandmine on ainus tee?

Kui ümbritsev avaldab survet

«Võta ka! Ei taha? Mingi jobu oled vä? Ole normaalne, see ei tee sulle midagi! Eriline pidur …»

Kindlasti oled sinagi kellegi survel teinud midagi, mida sa tegelikult teha pole tahtnud.

Küllap oled end seejärel tundnud süüdlaslikult või koguni tõelise jobuna. Olnud kurb, enda peale vihane ja pettunud.
Miks inimesed murduvad?
 

Miks on noortel, aga pahatihti ka täiskasvanutel raske sellisele survele vastu seista? Miks tehakse teinekord asju, mida tegelikult teha ei taheta?

Põhjus on lihtne: inimesed tahavad teistele meeldida ning soovivad, et neist peetaks lugu. Tahetakse näida täiskasvanutena ega julgeta teistest erineda.

 

Sõnaline surve

Kaaslaste surve võib olla sõnaline. Sulle võidakse öelda midagi, millele on raske vastu seista. Või teha ettepanek, millest sa ei julge loobuda.

 

Sõnadeta surve

Sõnadeta surve on see, kui sa tahad teha midagi sellepärast, et teised seda teevad. Sulle võib tunduda, et peaksid teatud viisil käituma või riietuma, sest nii oled ehk sinagi «tegija».
 

Jään enesele kindlaks

Nii sõnaline kui ka sõnatu surve on osa meie igapäevaelust. Oluline on teha enda jaoks õiged valikud, seista kindlalt oma huvide eest ning jääda enesele kindlaks.

Soovid öelda «ei»?

Kui keegi püüab sind meelitada tegema midagi, mis pole sinu jaoks õige, on sul alati õigus keelduda.

Kui sa suudad ise enda eest otsustada, kasvab sinu enesekindlus ja süveneb teadmine, et juhid ise oma elu. Sa võid alati öelda alkoholile selge «ei», ilma et peaksid seda kellelegi põhjendama.
 

Kuidas teha seda kõige edukamalt?

    Kui tahad öelda kindla «ei», siis vaata kaaslasele või kaaslastele otsa.
    Ütle kaaslasele selgelt, mida sa asjast arvad ja kuidas end tunned.
    Ära otsi vabandusi.
    Ole enesekindel, kuid jää viisakaks.
    Ära kunagi ütle: «Ma ei saa!», vaid ütle: «Ma ei taha!».


Kuidas joomisest keelduda?

Kehtestav mina-sõnum aitab sul oma seisukohta veenvalt ja viisakalt selgeks teha. Kuidas seda sõnumit edastada?

Esmalt kirjelda sulle vastuvõetamatut käitumist. See on hinnangu- ja süüdistustevaba kirjeldus selle kohta, mida kaaslane täpselt ütles või tegi. Näiteks: «Kui sa norid mu kallal, sest ma ei joo ...» või „Ma ei taha teiega jooma tulla ...».

Kirjelda kaaslaste käitumise konkreetset mõju ja seda, kuidas see sinu vajaduste rahuldamist takistas: «... siis ma tunnen ennast halvasti” või «… sest siis ma ei saa trenni minna».

Lõpetuseks selgita, mida sa tunned ja asjast arvad ning seda, kuidas teise inimese käitumine sulle mõjus: «... sest tunnen, et sa üritad mulle pähe istuda!» või «... ja nii veaksin teisi alt, sest meil on võistlus tulemas.».

 

Miks just nii?

Mina-sõnum on pigem koostööle kutsuv kui ründav. Sel viisil vastamine muudab teise inimese käitumist ega riiva sinu ja su sõbra enesehinnangut. Teie sõbralikud suhted säilivad, kuna see sõnum pole nii ründav kui käsklused, sildistamine või ähvardamine.

Saanud selge signaali sellest, mis sulle ei sobi, tunneb sõber, et temast peetakse lugu ja ta vastab tõenäoliselt samaga. Raske on vastu vaielda sellele, mida keegi väidab end tundvat.
 

Joomakaaslased või sõbrad?

Vale oleks juua alkoholi vaid sel põhjusel, et kõik teised joovad, või loota, et muutud sel teel populaarsemaks ja võidad uusi sõpru. Sõbrad, kes sinuga ennekõike alkoholi pärast suhtlevad, on tõenäoliselt sõbrad vaid seni, kuni sa neile välja teed või sinult midagi muud saada on.

Kui raha ja alkohol otsas, pole sul reeglina selliste sõpradega enam millestki rääkida. Ega nendel sinuga.

Varases nooruses alkoholi tarvitamist alustanud «tegijad» ja peoloomad lõpetavad pahatihti sõprade poolt hüljatutena elu hammasrataste vahel.

Mõtle, kas sa soovid olla järgmine?

SIIT leiad alkoholikalkulaatori ja testi, mille abil hinnata oma alkoholilemust.

Kiika pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles