Kinos Sõprus esilinastub kunstnik Miranda July uus film «Tulevik»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miranda July filmis «Tulevik».
Miranda July filmis «Tulevik». Foto: Kino Sõprus

Täna, 11. augustil, kl. 19:00 esilinastub kinos Sõprus kunstnik Miranda July uus film «Tulevik».

Filmiga «Mina, Sina ja kõik, keda me tunneme» (USA / UK 2005) üleilmselt tuntuks saanud kunstnik July uus draama räägib isolatsioonist, lootusetusest, kuid ka helgusest, metafüüsilisest abist, mis on saadav igaühele, kel silmad, et näha, ning ka loomingulisest tardumusest - hirmust oma tee ees, ning sellest hirmust välja rabelemisest.

Mõneti metafüüsiline ning väga kaasaegne «Tulevik» (USA / Saksamaa 2010) jõuab kino Sõprus ekraanile kolme naiskunstniku töid tutvustava programmi raames. Linastumist jätkab Athina Rachel Tsangari tõsine ning kütkestav «Attenberg» (Kreeka 2010). Ning Šveitsi videokunstniku Pippilotti Risti «Pepperminta» (Šveits, Austria 2009) on ekraanil 29.-31.aug. «Augusti TantsuFestval 2011» raames.

«Kolme filmi saab mõtteliselt vaadata nagu kolmeosalist seeriat. Kõigis on pea-(mina-)tegelaseks noor naine, kes elab oma rohujuuretasandi tavalist elu, ainult et nüansid ja kulissid erinevad sõltuvalt riigist, kus tegevus toimub (Kreeka, USA, Šveitsi). Kuna kaamera objektiiv samastab end naisosalisega, on mehed nagu «kriipsujukud» välja joonistamata. Kolm filmi on «head» selles mõttes, et on avameelsed, tundlikud ja hästi tehtud…»

Tsitaat Heie Treieri loost «Marina, Sophie ja Pepperminta: kolm naise silmadega tehtud
filmi» Kinolehele La Strada (aug.-sept. 2011).

«See on minu väike tütar. Ta on vapper, nutikas ja väga naljakas. Tal ei saa sirgudes olema neid probleeme, mis on olnud minul. Tema südant ei murta iial. Ta ei saa eales tundma alandust. Kahtlemine iseendas ei õgi eales tema unistusi ära». Nii ütles Miranda July loodud skulptuur laiaulatuslikus pargi-installatsioonis. Šokeeriv Miranda July uue filmi - «Tulevik» - puhul on see, et me elamegi juba inimsuhte-ulmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles