Viktor Siilats sukeldus muusikalimaailma

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Viktor Siilats vormis oma mõtted väljarändamisest muusikaliks.
Ettevõtja Viktor Siilats vormis oma mõtted väljarändamisest muusikaliks. Foto: Peeter Langovits

Homme esietendub Suure Munamäe laval Viktor Siilatsi muusikal «Valge laev», mille peaosades on Rosanna Lints ja Sepo Seeman.



Ettevõtjana tuntud mehe muusikal jutustab eestlaste väljarändamisest Krimmi 19. sajandi teisel poolel.

Põhjusena, miks ta äkitselt muusikalimaailma sukeldus, tõi Siilats välja soovi ja vajaduse rääkida väljarändamisest ja multikultuursusest. Mees, kes ka ise oma Eesti ärisid pigem Vahemere äärest juhtida eelistab, on varem ajakirjanduses mitmeid väljarändeteemalisi arvamusartikleid avaldanud.

Siilatsi sõnul on idee väljarändeteemadest muusikal kirjutada tema peas küpsenud juba üle viie aasta. Nüüd on mõttest lõpuks valmis teos saanud ning ka teema ise on praegu enam kui aktuaalne. Ta võrdles praegust aega ja olukorda just 1861. aastaga, millest ka lavastus kõneleb.

«Siis rääkis prohvet Maltsvet oma järgijatele valgest laevast ning see valge laeva mõiste ja ettekujutus ju just sealt meie kultuuri tekkis,» rääkis ta. «Juba siis, poolteist sajandit tagasi, otsiti aktiivselt võimalusi väljarändeks ning need mõtted on õhus ka praegu. Alati on Eestis oodatud, et tuleks valge laev ja kas midagi tooks või meid siit kaugele viiks.»

Siilats illustreeris mõtet reaga omakirjutatud laulust, mis on ka muusikali tunnuslugu ja sellega sama pealkirja kannab: «Otsivad kõik ainult tasu, mammonat ja omakasu.»

Muusikal räägibki eestlastest, kes tahtsid Krimmis oma talude pärisperemeesteks saada, ning prohvet Maltsveti pooldajatest, kes püstitasid Lasnamäele laagri ja ootasid seal valget laeva, mis pidi nad tõotatud maale viima. Autori sõnul on lavastuse läbivaks teemaks soovide täitumised ja luhtumised läbi Eesti lähiajaloo. Muusikal on pühendatud Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise 20. aastapäevale.

Siilats lisas, et valge laev on poolteist sajandit olnud Eesti vabaduse sümbol, lavastus tõstatab aga küsimuse, kas siis, kui pole enam Vene impeeriumi ega sakste orjust, ongi käes see Eesti, mida oleme oodanud. Lavastus küsib ka, kas väljarändamise asemel on võimalik koju jääda ja oma elu paremaks muuta või ongi valge laeva ootamine meie ainus võimalus? Kas laeva lastiks on kauaoodatud õnn või midagi hoopis muud?

Alati ühe oma hobina muusikat nimetav ja nooruses diskorina tegutsenud Siilats ütles, et muusikali kirjutamine ei olnud eesmärk omaette. Tema sõnul oli see lihtsalt üks asi, mis tuli ära teha, et hinges kripeldavad asjad saaks avalikkusele välja öeldud. Muusikal oli selleks lihtsalt sobivaim vorm.

Muusikali «Valge laev» toob lavale IN Teater ja etendust mängitakse neli korda, lisaks Suurele Munamäele ka Tallinnas Eesti Nuku- ja Noorsooteatri suurel laval. Muusikali on lavastanud Priit Valkna, lisaks näitlejatele teevad kaasa ka ansamblid Kala ja The Blinking Lights ning segakoor Anu Lõhmuse (Meero Muusik) juhatamisel.

«Valge laev»

•    Autor Viktor Siilats, lavastaja Priit Valkna.

•    Osades Sepo Seeman, Rosanna Lints, Maria Soomets, Kaire Vilgats, Kat­rin Valkna, Päär Pärenson, Lauri Kink, Tarvo Krall, Sten Karpov, Mait Trink jt.

•    Etendused 12. ja 14. augustil kell 20 Suurel Munamäel, 19. ja 21. augustil kell 19 Tallinnas Eesti Nuku- ja Noorsooteatri suurel laval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles