Kahe päevaga on tARTuFFi külastanud üle 8000 inimese

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe päevaga on tARTuFFi külastanud üle 8000 inimese.
Kahe päevaga on tARTuFFi külastanud üle 8000 inimese. Foto: Ahto Sooaru

Filmifestivali eilsel avalikul arutelul «Erivajaduste inimeste ligipääsust kultuurile» leiti, et läbi kultuuri on võimalik muuta ühiskondliku mõtlemise malle erivajadustega inimestest.

Puue, olgu tema tekkimise põhjus siis kas kaasasündinud tervisekahjustus, vigastuse tagajärjel tekkinud puue või lihtsalt vanadus, ei ole õnnetus.
 

Teemakäsitlus on algus pikemale koostööle, mille algatasid TTÜ Inimõiguste Keskus ja projekt «Erinevus rikastab» koostöös PÖFFi ning Eesti Puuetega Inimeste Kojaga.

«Me elame suhtumiste muutumise ajastul ja järjest rohkem erinevaid kultuuriüritusi tunnevad selle teema vastu huvi. Inimesed hakkavad rohkem mõtlema, kuidas kaasata erivajadustega inimesi nii kultuuri tarbimisele kui ka kultuuri loomisele selliselt, et nad tunneksid ennat ühiskonna võrdväärse osana. Ühiskonna tugevuseks on erinevuste austamine ning see on rikkus mis on hindamatu,» sõnas Eesti Puuetega Inimeste Koja esimees Monika Haukanõmm.


Menukaks osutus ka näidisseanss kirjeldustõlkega Eesti filmist «Kinnunen», kus soovijail oli võimalus silmaklappide abil kogeda seda, kuidas pimedad inimesed saaksid vaadata filme.

Täna kell 17 toimub Pauligi kohvitelgis ümarlaud teemal «Energiast praegu ja tulevikus ehk kas pirn päästab maailma?», kus tuleb juttu ühest põletavamast inimkonna ees seisvast küsimusest ehk milline on meie maakera energia tulevik?

Kell 20 linastub Athena keskuses ümarlaua teema jätkuna dokfilm maailmakuulsast intellektuaalist Björn Lomborgist, kes on tuntud ka nn. skeptilise ökoloogina. Ondi Timoneri auhindu pälvinud töö «Cool It» jälgib mehe kirglikuid otsinguid keskkonnaprobleemide lahendamiseks parema maailma loomiseks.

Täna õhtul näeb ka Raekoja platsil kahte auhinnatud filmi. Prantsusmaa-Kongo dokumentaalfilm «Benda Bilili!» jutustab lastehalvatuse tagajärjel invaliidistunud meeste läbilöögist maailmamuusika areenil. Tuntud hispaania filmimehe Alejandro Amenabari tundeline ja Oscariga pärjatud draama «Sisemeri» kujutab aga vigastuse tõttu voodisse jäänud mehe (mängib Javier Bardem) võitlusest otsustamaks ise oma elu ja surma üle.

Kahe päevaga on festivali külastanud 8 200 inimest, hetkel on publik kõige rohkem hääli andnud briti komöödiale «Lääs on lääs».

Kõik festivali sündmused on huvilistele tasuta (v.a peod), filmid on varustatud eestikeelsete subtiitritega või on eesti keeles. tARTuFF kestab 13. augustini.


Festivali kava ja täpsema info leiab siit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles