Jaapani tsunami tekitas Antarktikas jäämassiive

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani tsunami tekitas Antarktikas jäämassiive
Jaapani tsunami tekitas Antarktikas jäämassiive Foto: SCANPIX

Kui tsunami tabab Jaapanit, siis kuidas mõjutab see Antarktikat?

Esimest korda seostasid teadlased Jaapanis toimunud looduskatastroofi polaaralal jäämassiivide tekkega, kirjutab Huffington Post.

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased eesotsas krüosfäärispetsialisti Kelly Bruntiga uurisid nimetatud nähtust ja leidsid seose.

Krüosfäär on geosfäär, mis ühendab igikeltsast haaratud maakoore ülaosa, lund, jääd ja liustikke.

Kui tsunami selle aasta märtsis Jaapanit tabas, pöörasid NASA teadlased pilgud lõunapooluse suunas. Nad avastasid Antarktikast tsunami järgselt mitu uut jäämassiivi.

Oletatakse, et jäämassiivid eraldusid jäämäest umbes 18 tundi pärast seda, kui Jaapanit tabas tsunami. Seega mõjutasid tsunamilained ka kaugel olevat Antarktikat.

Sama nähtust kahtlustati juba selle aasta veebruaris, kui maavärin tabas Uus-Meremaad. Kuid nüüd leidis see fenomen kinnitust.

«Varasemal ajal nägime murdunud jäälahmakaid, kuid me ei teadnud, kust need pärinevad. Nüüd oli vastupidine stsenaarium – nägime murdumist ja paika, kust jäälahmakas murdus,» selgitas Brunt.

Kuid jäämäest eralduvad jäämassiivid tekitavad ka väikese «tsunami», kui nad vette kukuvad.

Gröönimaa ja Antarktika jäämäed on viimastel aastatel hakanud kiiremini sulama. See on tingitud kliimasoojenemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles