Tahad pikka kasvu lapsi? Otsi partner kaugelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahad pikka kasvu lapsi? Otsi partner kaugelt
Tahad pikka kasvu lapsi? Otsi partner kaugelt Foto: SCANPIX

Poola teaduste akadeemia antropoloogiainstituudis tehtud uuring näitas, et lapse kasv võib sõltuda sellest, milline on vanemate sünnikoha vaheline kaugus.

Kui isa ja ema on sündinud ühes linnas, siis on nende lapsed keskmisest lühemad,  kirjutab Live Science.

Kui aga vanemad on sündinud üksteisest kaugel ja väga kaugel, siis on suurem tõenäosus saada keskmisest pikemat kasvu lapsed.

«Põhjus võib olla selles, et erinevatelt aladelt pärit vanematel on väga erinevad geenid.  Samas kui samas paigas üles kasvanud vanematel on küllaltki sarnased geenid. Kuid geenide suur erinevus või anda selle, et lapsed on pikemad. See vanemate geneetiline erinevus tuleb ilmsiks 6 – 18-aastaste laste juures,» selgitas geneetik Dariusz Danel.

Laste pikkust mõjutavad siiski mitmed tegurid, kaasa arvatud vanemate pikkus ning sotsiaalmajanduslik staatus. Samuti saavad jõukamad perekonnad lubada paremat ja mitmekülgsemat toitumist.

Danel ja ta kolleegid uurisid 2675 poisi ja 2603 tüdruku pikkust. Samuti uuriti vanemate pikkust ja nende sissetulekute suurust.

Kaks viimast aspekti mängisid laste pikkuses rolli, kuid uurijate suureks üllatuseks mängis ka see, kui kaugel vanemad üksteisest sündisid.

Vanemate sünnikoha kaugus mängis rolli 20 protsendi poiste kasvu ja 14 protsendi tüdrukute kasvu juures.

Uurijad lisasid, et vanemate geneetiline erinevust annab järeltulijale head geenid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles