Suri esimene viipekeelt osanud ahv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emane šimpans Washoe
Emane šimpans Washoe Foto: AP / Scanpix

USAs suri maailma esimene viipekeelt osanud ahv.

Emane šimpans Washoe oli esimene, kellele USAs uurimisprojekti käigus õpetati viipekeelt ja kes selle ära õppis, kirjutab Yahoo news.

Uurijate kinnitusel koosnes ahvi sõnavara 250 sõnast.

See loom sündis Aafrikas umbes 1965. aastal ja suri selle nädala teisipäeval USAs šimpanside ja inimestevahelise kommunikatsiooni uurimise instituudis.

Instituudi asutajate Roger ja Deborah Foutsi sõnul tekkisid ahvil terviseprobleemid. Loom lahatakse täna ja maetakse 12. novembril.

Teadlaste kinnitusel õpetas Washoe uurimisprojekti käigus viipekeelt ka kolmele nooremale šimpansile, 31-aastasele Tatule, 29-aastasele Loulisele ja 31-aastasele Darile.

Washoe oli uurimisinstituudis ainus Aafrikas sündinud šimpans ja endine šimpanside kogukonna matriarh.

Loom sai nime Nevadas asuva Washoe maakonna järgi. Aastatel 1966 – 1970 elas loom Renos asuvas Nevada ülikooli uurimiskeskuses.

1967. aastal loodi Project Washoe, õpetamaks šimpansidele viipekeelt. Varsemad katsed olid ebaõnnestunud, kuid noor uurija Roger Fouts otsustas Washoega katse teha.

«Washoe oli esimene primaat, kes inimeste viipekeele ära õppis ja seda ilma mingite keeruliste teaduslike katseteta, vaid lihtsalt imiteerimise ja äraõppimise teel,» lisas teadlane Steven Pinker.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles