NASA asub uurima Jupiteri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupiter
Jupiter Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA 30 aastat kestnud süstikuprogramm jõudis lõpusirgele, kuid juba on käivitatud uus uurimisprogramm.

NASA asub kosmosesondi abil Jupiteri uurima, edastab Reuters.

Sond Juno plaanitakse teele saata selle aasta augustis. Sond peaks Jupiteri orbiidile jõudma 2016. aastal.

NASA teadlased loodavad, et Juno abil saadakse uut informatsiooni meie Päikesesüsteemi suurima ja vanima planeedi kui ka kogu Päikesesüsteemi tekke kohta.

NASA 30 aastat kestnud süstikuprogramm lõppes 21. juulil, kui süstik Atlantis jõudis oma viimaselt lennult tagasi.

NASA plaanib tulevikus hakata arendama kosmosealuseid, mis võimaldavad senisest veelgi kaugemale uurimisretki teha.

Lisaks Jupiterile on NASAl kavas uurida ka Marssi.

«Ajad ja olukorrad muutuvad, kuid mis jääb samaks, on soov uurida paiku, kuhu varem ei ole olnud võimalik minna. Need uuringud annavad väärtuslikku informatsiooni universumi ja meie asukoha kohta selles,» sõnas NASA üks juhtivatest teadlastest Waleed Abdalati.

Jupiter on Päikesesüsteemi suurim planeet. Ta asub Päikesest umbes viis korda kaugemal kui Maa, tema mass ületab Maa massi 318 korda ja kõigi teiste planeetide kogumassi umbes kolm korda. Päikese massist on Jupiteri mass ligikaudu 1000 korda väiksem.

Vedelas olekus planeedi keskmes on raudsilikaatidest Maa mõõtmetega tuum. Atmosfääri põhilised koostiselemendid on molekulaarne vesinik ja heelium, pilvedes on ka metaani ja ammoniaaki.

Jupiteril on 62 kaaslast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles