Läänemere põhjast avastati müstiline ring

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müstiline ring Läänemere põhjas
Müstiline ring Läänemere põhjas Foto: missionquest.freepowerboards.com

Läänemere põhi peidab endas nii mõndagi.

19. juunil leidsid Rootsi aardekütid Läänemere põhjast müstilise ringi, kirjutab Aftonbladet.

Kas tegemist võib olla miinijälje, vetikate tekitatud moodustiste või millegi anomaalsega? Siiani ei ole selgust saadud.

Ocean Explorers nime kandev grupp oli kalalaevaga Mälaren Läänemerel. Üheksast meeskonnaliikmest kuus magasid. Kolm meeskonnaliiget aga avastasid  sonari ekraani jälgides, et on sattunud millegi ebatavalise peale.

Meeste missioon oli otsida Läänemere laevavrakkidest alkoholi, mida saaks oksjonil müüa.

Kui varasematel missioonidel leidsid nad, mida otsisid, siis nüüdne leid oli üsna erinev.

Ekraani vaadates nägid aardekütid, et ringi kõrval olid umbes 300 meetri ulatuses lohistamise jäljed. See ringikujuline objekt oleks nagu merepõhjas liikunud, enne kui ühte kohta pidama jäi.

Müstiline ring leiti Rootsi ja Soome vahelisest merest 87 meetri sügavuselt. Ringi läbimõõt on umbes 60 meetrit.

«Aardekütid näevad igasuguseid kummalisi asju, kuid minu 18 aasta pikkuse karjääri jooksul ei ole ma varem millegi sellisega kokku puutunud. Tegemist on omapärase ringikujulise objektiga,» sõnas ekspeditsioonil osalenud Peter Lindberg.

Aardekütt Dennis Åsberg lisas, et Läänemerel on tegutsenud ka nii sakslased kui venelased ning äkki keegi neist võis selle kummalisuse mingil viisil tekitada.

Ringi avastanutel ei ole aimugi, mis asi see olla võib.

«Näha on, et tegemist on millegi suure ja raskega, see võib olla kivist, betoonist või terasest. Samas on see ümar,» laususid mehed.

Välja on pakutud, et tegemist võib olla Esimese maailmasõja aegse süvaveepommi  või miini poolt tekitatuga või siis sümmeetriliselt kasvavate meretaimedega.

Leiust näidati pilte ka Rootsi meremuuseumi allveearheoloogile Andreas Olssonile.

«Kõige loogilisem on, et see on looduslik moodustis,» arvas Olsson.  


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles