Aasta parim pilvelõhkuja asub Shanghais

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shanghai World Financial Centeri üks vaateplatvormidest
Shanghai World Financial Centeri üks vaateplatvormidest Foto: AP / Scanpix

Arhitekte ja ehitusinsenere ühendav rahvusvaheline  The Council on Tall Buildings and Urban Habitat andis selle aasta parima pilvelõhkuja tiitli Hiinas asuvale Shanghai World Financial Centerile.

Tiitli tõi sellele pilvelõhkujale tema ebatavaline kuju ja kõrgus, kirjutab AP.

«Tegelikult meenutab see ehitis elegantset pudeliavajat,» selgitasid arhitektid.

Shanghais asuva torni loojaks on peakorteriga New Yorgis tegutsev arhitektuurifirma Kohn Pederson Fox & Associates.

Arhitektide žüriid juhtinud Tim Johnsoni sõnul jääb ehitisest õhuline mulje, hoolimata sellest, et see on ehitatud maavärinaid ja tugevaid tuuli silmas pidades.

The Council of Tall Buildings dokumenteerib maailma kõrgemaid ehitisi ning annab välja vastavaid sertifikaate. Varsti saab maailma kõrgeimaks ehitise tiitli Dubais valmiv pilvelõhkuja.

New Yorgi pilvelõhkujate muuseumi esindaja  sõnul arvati veel hiljuti, et pilvelõhkujate ehitamisest loobutakse.

«Uued trendid näitavad, et Aasias, naftarikkas Lähis-Idas ja Venemaal on need kõrgehitised väga populaarsed,» selgitas muuseumi esindaja.

Pilvelõhkujate ehitamist pidurdas pisut 2001. aasta terrorirünnak, mille tagajärjel kukkusid kokku Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid.

Sellel aastal on maailmas üle 240 meetri kõrguseid ehitisi valminud 24. Järgmisel aastal peaks lisanduma veel 47 pilvelõhkujat.

Samas aga prognoositakse, et majanduslanguse tõttu võidakse nii mõnegi pilvelõhkuja ehitamisest kas loobuda või nende ehitus jäetakse pooleli.

Shanghai World Financial Center on 492 meetri kõrgune ja sellel on 101 korrust. Ehitises on bürood, hotellid, konverentsikeskus, vaateplatvormid ja ostukeskused.

Shanghais asuv torn on maailma teiseks kõrgem ehitis maailmas ja kõrgeim ehitis Hiinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles