Jukose jurist peab vanglas sünnitama?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allkirjade kogumine.
Allkirjade kogumine. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa inimõigusaktivistid  nõuavad naftagigandi Jukose endise juristi, praegu lapseootel oleva Svetlana Bahmina vanglast vabastamist.

Internetis olevale nõudmisele on allkirja andnud juba üle 85 000 inimese, kelle hulgas on kuulsusi, poliitikuid ja aktiviste nii Venemaalt kui ka välismaalt, kirjutab STT.

Inimõigusaktivistid korraldasid Moskvas Bahmina kaitseks ka meeleavalduse.

Naine on talle määratud kuu ja poole aasta pikkusest vanglakaristusest ära istunud üle poole.

Bahmina on 11-aastase ja seitsmeaastase poja ema. Nüüd ootab ta kolmandat last, kes näeb ilmavalgust detsembris. Bahmina sai märtsis õiguse perekonda külastada ja pärast seda jäi ta rasedaks.

Venemaal kehtivate seaduste kohaselt on Bahminal raseduse tõttu õigus tingimisi vanglakaristusele või president Dmitri Medvedev saaks talle armu anda ja vabastada.

Internetis allkirjade kogumise käivitas naise endine koolikaaslane Olga Kalašnikova. Kalašnikova kirjutas Medvedevile kirja, milles palub Bahmina lapsi ema vangistusega mitte karistada.

«Austatud Dmitri Anatoljevitš. Enam ei ole tähtis see, kas ta on süüdi või mitte. Igal juhul on ta oma karistuse juba kätte saanud,» kirjutas Kalašnikova Venemaa presidendile.

Kalašnikova kiri jätkub, et ema kaudu on karistatud hoopis lapsi.

«Bahmina kahte poega on karistatud sellega, et nad elavad ilma emata juba neli aastat. Karistatakse ka uut last, kes ei ole veel sündinud,» jätkas Kalašnikova.

Bahmina on kandunud karistust Mordva Vabariigis asuvas vanglas. Pole teada, kas raseduse ajal naise tervist jälgiti ja milline oli tema toitumine. Inimõiguslaste arvates ei ole Vene vanglate olud sellised, mis võimaldaks normaalset lapseootust.

Väidetavalt on Bahmina toimetatud kuhugi sünnituseks valmistuma. Naise asukohta ei tea ta abikaasa ega ka advokaat.

Bahmina oli Jukose juriidilise osakonna asejuht. Kriitikute sõnul võtsid vene võimud naise «pantvangiks» selle tõttu, et Jukose juriidilise osakonna juht Dmitri Gololobov põgenes Suurbritanniasse ning teda ei saadud kohtu ette tuua.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles