Kunstnik kavatseb puuduva silma asendada kaameraga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol tüüpiline veebikaamera
Fotol tüüpiline veebikaamera Foto: Wikipedia.org

USAs San Franciscos elav kunstnik kavatseb puuduva silma asendada kaameraga.

Asjatundjate arvates võib Tanya Vlachi plaan teoks saada, sest vajalik tehnoloogia on juba olemas, edastab New York Daily News.

«Täiesti võimalik on ehitada silmamuna kujuline väike kaamera,» sõnas firma Intel juhtivinsener Roy Want.

Vlachi silmaarst William Danz oli silmakaamera idee peale tulnud juba enne patsienti.

«Uurisin võimalusi, kas ja kuidas kaameraid saaks kasutada vaegnägijate ja pimedate nägemise taastamiseks. Vlachi puhul on asi natuke keerulisem, rohkem nii James Bondi stiilis,» arvas silmaarst.

Tanya Vlach kaotas ühe silma kolm aastat tagasi toimunud autoõnnetuses. Nüüd on naise sooviks saada silmaproteesi asemele kaamera, mis reageeriks valguse muutustele, annaks talle võimaluse täpsemalt näha ning objekte suurendada ja vähendada.

«Tänapäeva tehnoloogia on juba nii arenenud, et sellised asjad on võimalikud,»  leidis 35-aastane kunstnik.

Insener Wanti sõnul võiks kaameraprotees olla ühendatud mobiiltelefoniga, kust ta vajaliku elektri saaks. Kaameraga saadud pilt kuvatakse mobiiltelefoni  ja sealt saaks pildi edasi saata arvutisse.

«Silmakaamera annaks võimaluse kogu oma elu ja tegevuse talletamiseks. See on nagu mingisugune varumälu. Mitte mingi asi ei unune enam ja mitte midagi ei saa kaotsi minna,» arvas insener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles