ETV vaadatavus vähenes kolmandiku võrra

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV saate «Ringvaade» stuudio Solarise keskuses.
ETV saate «Ringvaade» stuudio Solarise keskuses. Foto: Liis Treimann

«Olen koosolekul,» ütles rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa telefoni kümme minutit pärast seda, kui uuringufirma TNS Emor avaldas järjekordse televaadatavuse kuuülevaate.



Koosoleku pidamiseks oli ka põhjust, sest ETV vaadatavus oli juunis erakordselt madal, kõigest 10,6 protsenti. Veel eelmisel kuul näitas uuring 16,4- protsendilist vaadatavust.

Tavapäraselt Kanal 2ga esimese-teise koha pärast konkureeriv ETV langes juunikuus neljandaks ja seda edestab isegi venekeelne PBK. Viimane esineb üsna stabiilselt, vaadatavus kõigub viimastel kuudel 11–12 protsendi ümber. Viimati edestas PBK ETVd täpselt kolm aastat tagasi.

«Inimesed läksid ilusa ilmaga õue, teiseks polnud meil juunis omatoodetud programmi ja kolmandaks on väga palju kultuuriüritusi, millega tuleb inimeste aja pärast võistelda,» ütles Allikmaa pärast koosoleku lõppu.

Ühe madala vaadatavuse põhjusena mainis ta, et «Terevisioon» ja «Ringvaade» läksid juunis puhkusele, sest ERR valmistus laulu- ja tantsupeoks. «Arvestasime, et mingi langus tuleb, kuid ei oodanud nii suurt,» ütles Allikmaa. «Arvasime, et vaadatavus jääb 12–13 protsendile. Rõhutan, et ega me neist numbritest end väga segada ei lase, meie jaoks on teised asjad olulisemad.»

Samas väitis ETV juhtkond, vastates saate «Püramiidi tipus» kriitikale, et «pöörame suurt tähelepanu vaatajate arvule seetõttu, et see on ainus mõõdetav suurus teleprojektide edukuse hindamisel.» (19. juuni Postimees).

Allikmaa sõnul ei anna 10,6 protsenti põhjust paanikaks ja suvekavade ümbertegemiseks. Ta ennustas, et juuli näitab paremaid tulemusi. Kastanid peab tulest välja tooma viktoriin «Eesti mäng», mis juunis lahti läks ja saadete arvestuses viiendale kohale jõudis. «Järgmisel aastal me juba juunis puhkusele ei lähe,» lubas ta.

«ETV vaadatavuse langust eelneva aastaga võrreldes seletab see, et mullu oli samal ajal jalgpalli MM,» selgitas Emori uuringuekspert Peeter Teedla. «15,8-protsendine vaadatavusmull juunis on puhtalt selle teene.»

Tabelijuht Kanal 2 avas juunis Kanal 11 kõrvale veel ühe sõsarkanali, meestele mõeldud Kanal 12. See ei jõudnud isegi tervet kuud ekraanil olla (avapäev oli 8. juuni), kuid näitas üllatavalt head tulemust: 1,1 protsenti, mis jääb vaid protsendikümnendikuga alla telekanalitele Fox Crime ja Fox Life.

«See on parem tulemus, kui me arvasime, eriti kui arvestada, et olime juunis seitse päeva vähem eetris kui teised,» ütles Kanal 2 peadirektor Urmas Oru. «Täiskuu tulemus võiks olla isegi 1,5 protsenti.»

Hõbemedalile tulnud TV 3 võib oma edu kanda superstaarisaate arvele, mis troonib 20 vaadatavama saate edetabelis. Selles pingereas kuulub TV 3-le lausa kolmikvõit. Kanali vaadatavus on eelmise aasta juuniga võrreldes 0,6 protsendi võrra kasvanud.

PBK kolmas koht tabelis aga ei tähenda seda, et vaadatavus oleks hüppeliselt tõusnud – vaid 0,8 protsenti mullusega võrreldes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles