Uus-Guineast leiti üle 1000 uue liigi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukkurloom Spilocuscus wilsoni
Kukkurloom Spilocuscus wilsoni Foto: SCANPIX

Maailma looduse fondi (WWF) andmetel on Uus-Guineast leitud üle 1000 uue liigi.

1998 – 2008 tehtud leidude seas oli 218 uut taime, nende seas 100 uut orhideeliiki. Lisaks leiti 580 selgrootut, 134 kahepaikset, kaks linnuliiki, 71 kalaliiki, nende seas ebatavaline jõehai, 43 roomajaliiki ja 12 imetajaliiki, kirjutab Discovery News.

Teadlaste sõnul on kõik need liigid inimtegevuse, metsade maharaiumise ja põllumajanduse, poolt ohustatud.

«Uus-Guinea metsad ja jõed on maailmas ühed liigirikkamad. Kuid inimtegevus võib loodust märkimisväärselt kahjustada ja hävitada,» sõnas WWFi Uus-Guinea programmi esindaja Neil Stronach.

Leidude seas on näiteks uut liiki kukkurloom Spilocuscus wilsoni, sisalik Varanus macraei, lind Melipotes carolae, jõehai Glyphis garricki, orhidee Cadetia kutubu, kala Chilatherina alleni, tigu Paryphantopsis misimensis, geko Cyrtodactylus irianjayaensis, delfiin Orcaella heinsohni, liblikas Delias durai, kala Chrysiptera cymatilis, konn Litoria dux.

Uus-Guinea on maailma suurim troopiline saar. Saarel on kaks riiki – Papua Uus-Guinea ja Indoneesia.

Samuti on seal Amazonase ja Kongo järel suuruselt kolmas vihmamets maailmas.

Kuigi Uus-Guinea moodustab vaid maakera pinnast 0,5 protsenti leidub seal kuni kaheksa protsenti maailma liikidest. Üle kahe kolmandiku neist liikidest elab vaid seal.

«Kuna Paapua Uus-Guinea on võrdlemisis vaene riik ning ei jõua oma haruldast loodust üksinda säilitada, siis tuleks teistel riikidel oma abikäsi ulatada, et see looduse rikkalikkus ka tulevastele põlvkondadele säiliks,» lausus WWFi Uus-Guinea programmi esindaja Susanne Schmitt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles