Nagu isa, nii ka poeg….

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiger Woods
Tiger Woods Foto: SCANPIX

Kui naine tahab teada, kas ta mees võib teda petta, siis tuleks tal uurida, kuidas on käitunud ta äi.

Tšehhi psühholoogide tehtud uuring näitas, et abielus petmiskäitumise võib poeg isalt üle võtta, kirjutab foxnews.com.

«Uuring kinnitas vanasõna «nagu isa, nii ka poeg ehk käbi ei kuku kännust kaugele. Üheks selliseks näiteks on tuntud golfar Tiger Woods ja ta isa,» laususid teadlased.

Nad lisasid, et nii meestel kui naistel tekib abieluväliseid suhteid, kuid mehed lähevad seda teed kergemini. Eriti veel siis, kui nende isal on abieluväliseid suhteid olnud.

Praha Karli ülikooli psühholoog Jan Havlicek ja ta kolleegid tutvustasid sellel kuul oma uuringut Euroopa inimkäitumise ja  evolutsioonilise arengu assotsiatsiooni konverentsil.

Havliceki sõnul ei käi see naiste kohta, kuna tütred ei kipu järgima oma ema petmiskäitumist.

«Lapsed jälgivad maailma ja oma vanemaid, et kuidas käitutakse. Esimesed kogemused saadakse kodust, tihtipeale jäljendatakse vanemate käitumist. Vanemad võivad anda nii head kui ka halba eeskuju,» selgitas uurija.

Havliceki uuringus osales 86 paari. Ta küsitles mehi ja naisi eraldi. Küsimuste seas olid truudus suhtes, suhtumine seksi, perekonna taust ja petmine.

Evolutsioonipsühholoogi Martie Haseltoni sõnul ei mõjuta naisi nende vanemate kõrvalsuhted nii palju kui mehi ja seda nende geneetika tõttu.

«Kenadel meestel on tavaliselt kenad pojad. Kenad mehed tõmbavad naisi enam ligi ning selle tõttu petavad ka rohkem,» lisas uurija.

Ilusate emade atraktiivsed tütred käituvad aga teisiti.

«Ilusad naised ei pruugi käituda nagu kenad mehed ehk olla truudusetud. Naised eelistavad eelkõige mehi, kes pere ja laste eest hoolt kannaks,» lausus Haselton.

Uurijate sõnul kasutavad mehed ja naised oma atraktiivsust erinevalt ära.

«Meestel tekib armuafääre enamjaolt seksi pinnalt, naiste juures mängib seks vähem rolli. Meestel tekivad kõrvalsuhted, kuna nad võivad tahta naisi koguda nagu jahitrofeesid, mitte selle tõttu, et nad oma abikaasast tüdinud oleksid,» lisas Havlicek.

Naistel tekib kõrvalsuhe siis, kui nad tunnevad, et partner ei pööra neile piisavalt tähelepanu.

«Naised ei otsi lühiajalisi suhteid, vaid pikaajalisi. Eelkõige soovitakse uut partnerit leida,» nentis psühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles