Brasiilias suri maailma vanim inimene

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Gomes Valentim
Maria Gomes Valentim Foto: SCANPIX

Guinnessi rekordite raamatu poolt maailma vanimaks inimeseks tunnistatud 114-aastane brasiillanna suri.

Eile surnud Maria Gomes Valentim oleks 9. juulil saanud 115-aastaseks, kirjutab The Telegraph.

Valentimi elukohaks olnud vanadekodu esindaja Helerson Lima sõnul suri eakas naine organite töö lakkamise tõttu.

Guinnessi rekordite raamat teatas, et esimene Brasiilia päritolu maailma vanim inimene suri 114 aasta ja 347 päeva vanusena.

Valentim sai maailma vanima inimese tiitli selle aasta 18. mail, olles 48 päeva vanem kui eelmine rekordihoidja, ameeriklanna Besse Cooper.

«Valentimi surm tõi kaasa selle, et maailma vanima inimese tiitel läheb tagasi Besse Cooperile, kes on 114 aasta ja 299 päeva vanune,» lausus Guinnessi rekordite raamatu esindaja.

Besse Cooperi poja Sid Cooperi sõnul on ta ema hea tervise juures ning elab Monroe eakatekodus.

«Ta on seal kaalus juurde võtnud, kuna toidud on head ja tal on hea isu. Ka on ta mõistus ja mälu sama teravad nagu varem,» lausus poeg.

Guinnessi rekordite raamat tegi kindlaks, et Valentim sündis 9. juulil 1896. aastal Brasiilias Minas Geraisi osariigis Carangolas. Naine elas seal kogu oma elu.

Valentimi sugulaste sõnul toitus naine tervislikult. Samuti olevat Valentimi isa elanud üle 100 aasta.

«Ta ütles alati, et elas nii kaua, kuna ta tegeles oma asjadega ning ei vaevanud pead, kuidas teised elavad,» lausus Valentimi lapselaps, 63-aastane Jane Ribeiro Moraes.

Maria Gomes Valentim abiellus oma abikaasa Joaoga 1913. aastal. Mees suri 1946. aastal.

Valentimil oli neli lapselast, seitse lapselapselast ja viis lapselapselapselast. Naise ainus poeg suri 1990. aastate alguses 75-aastaselt.

Valentim maetakse Carangola surnuaiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles