Endlas mängib Kuressaare linnateater

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla näitlejat Piret Laurimaad näeb sedapuhku Kuressaare Linnateatri etenduses.
Endla näitlejat Piret Laurimaad näeb sedapuhku Kuressaare Linnateatri etenduses. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Esmaspäeval etendub Pärnu Endlas Kuressaare linnateatri lavastus, Harold Pinteri „Petmine“, kus teevad kaasa Endla tippnäitlejad Piret Laurimaa ja Sepo Seeman.

Laval on klassikaline armastuse kolmnurk: naine, mees ja armuke. Näidend uurib truudusemurdmise psühholoogiat ühe abieluvälise suhte tekkimise, arenemise ja hääbumise loo kaudu.

Tegevus toimub Londonis ja Veneetsias aastail 1968–1977. Truudusetus on alatine teema, kahjuks vist niisama igavene kui abielu. Nii et see lugu ei jäta puudutamata kedagi ja võiks toimuda siin ja praegu, meie kodudes.

Teisalt: kas sel teemal on veel midagi uut öelda? Pinteri näidend vaatab tavalisena tunduvat abielurikkumise lugu hoopis isevärki nurga alt – lõpust alguse poole, ühesõnaga, tagurpidi. Kindlasti on „Petmine“ paras pähkel näitlejatele, kes peavad oma rolle mängima vastupidises suunas: teadmisest teadmatuseni, keskeast nooruseni, küpsusest ebaküpsuseni, rikutusest süütuseni, pettumustest ootusärevuseni.

Aja kulgemise teistpidi pööramine muudab loo huvitavaks ja laseb vaatajal mõelda tähtsamatele asjadele kui „mis järgmisena juhtub?“. Vaataja juba teab „mis sai edasi“ ja uurib koos autoriga nüüd, miks ja kuidas asjad meie elus juhtuvad ja mõnikord viltu lähevad.

Vaataja otsustada jääb seegi, kas tegemist on teravmeelse komöödia või tõsimeelse draamaga.

Lavastaja on Heiti Pakk, kunstnik Reet Aus, osades Piret Laurimaa, Raivo E. Tamm ja Sepo Seeman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles