Prahi seest leitud maali väärtus võib ulatuda ühe miljoni dollarini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Rufino Tamayo maal «Tres Personajes»
Kunstnik Rufino Tamayo maal «Tres Personajes» Foto: AP / Scanpix

Maali, mis 20 aastat tagasi varastati ja ühest New Yorgi prügihunnikust uuesti päevavalgele ilmus, hind võib oksjonil ulatuda ühe miljoni dollarini (11 miljonit krooni).

Selle maali leidis Elizabeth Gibson neli aastat tagasi Manhattanilt, kui ta oli hommikusel jalutuskäigul ja tagastas teose omanikule, kirjutab Yahoo news.

Kunstiteose omanik paneb novembris toimuval Sotheby`s oksjonimaja oksjonil selle maali müüki.

«Minu arvates oli see saatuste kohtumine. Mulle lihtsalt tundus, et prahihunnikus vedelenud abstraktsel maalil on mingi väärtus. Uurisin internetist selle maali kohta ja lõpuks leidsin omaniku,» sõnas Gibson.

Kadunud ja uuesti leitud maal «Tres Personajes» valmis 1970.aastal ja selle autoriks on Mehhiko päritolu kunstnik Rufino Tamayo.

Selle maali otsis 1977. aastal Sotheby`s oksjonimaja oksjonilt Houstonis elanud abielupaar. See maal varastati 1987. aastal laohoonest, kus paar  ühest kohast teise kolimisel oma asju hoidis.

Maali esialgsed omanikud teatasid maali vargusest politseile ning info selle maali kohta pandi ka kadunud kunstiteoste andmebaasi. Kuid ka see ei aidanud teose jälile saada.

Sotheby´ s oksjonimaja esindaja August Uribe ütles, et selle maali nende oksjonilt ostnud mees maksis selle eest 55 000 dollarit (605 000 krooni) ja see oli kingitus tema naisele.

Sotheby`s esindaja sõnul võib selle maali hind nüüd oksjonil ulatuda ühe miljoni dollarini.

Prügihunnikust maali leidnud Elizabeth Gibson sai leiutasuks 15 000 dollarit (165 000 krooni) ja  saab osa maali müügist saadavast tulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles