Šimpansi rünnakus näo kaotanud naisele tehti näosiirdamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näosiirdamise saanud Charla Nash enne operatsiooni
Näosiirdamise saanud Charla Nash enne operatsiooni Foto: SCANPIX

Ameeriklanna Charla Nash kaotas oma näo 2009. aastal šimpansi rünnaku tagajärjel.

Šimpans kiskus katki Nashi nina, huuled, silmalaud ja käed ning naine kaotas nägemise, kirjutab Huffington Post.

Selle aasta mais tehti naisele Bostinis Brigham and Women Hopsitalis täielik näosiirdamine. Kirurgide sõnul kestis keeruline operatsioon 20 tundi ning selle kestel tuli ette mitmeid komplikatsioone.

Nashile siirdati ka uued käelabad, kuid need tuli hiljem eemaldada, kuna keha tõrjus võõraid liikmeid, tekitades põletiku ja palaviku.

Nash sai uue nina, huuled, näonaha, lihased, koed, närvid ja hambad. Nägemist kahjuks ei olnud võimalik taastada.

Operatsiooni juhtinud kirurgi Bohdan Pomahaci sõnul peaks naine operatsioonist taastuma paari kuuga. Pärast seda on tal taas võimalik normaalselt  ilmeid väljendada, süüa ja lõhna tunda.

Ahvi rünnak toimus 2009. aasta veebruaris, kui Charla Nash läks oma sõbrannale Sandra Haroldile külla. Haroldi Šimpans Travis oli puurist välja saanud ja ta palus Nashi appi ahvi püüdma. Nii kui ahv Travis Nashi nägi, ründas ta teda.

Parameedikute sõnul nägi Nash pärast rünnakut välja selline, nagu oleks ta hakklihamasinas olnud.

Nashi näoluudes oli murdumisi ning ahv oli osa skalbist ära rebinud. Arstide sõnul on see ime, et naine selliste vigastustega üldse ellu jäi.

Šimpans Travis ründas ka sündmuspaika kutsutud politseinikke. Politsei lasi ahvi maha.

Üheksa kuud pärast juhtumit esines Nash Oprah Winfrey jutusaates. Nashi sõnul ei taha ta eriti sünget päeva meenutada. Oma inetu näo peitis ameeriklanna loori taha, kuid Oprah`saates paljastas ta, milline ta pärast õnnetust välja nägi.

Nashi perekond andis šimpansi omaniku Sandra Heroldi kohtusse, nõudes kahjutasuks 50 miljonit dollarit.

72-aastane Herold suri möödunud aastal aordirebendi tõttu. Heroldi advokaadi arvates ei pidanud naise tervis pidevas stressis elamisele vastu. Heroldi kannatused said alguse sellest, et esmalt suri ta abikaasa, siis hukkus ta tütar autoõnnetuses ning lõpuks tegi šimpans ta sõbranna vigaseks ning ta kaotas oma lemmikahvi.

Nashi sõnul ei kanna ta Heroldi peale viha, kuna viha on negatiivne emotsioon, mis kahjustab.

Nashi pere soovib saada ikkagi kompensatsiooni. Nad loodavad seda saada Heroldi kinnisvarast, mis on müügis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles