Mustaschi trummar: Rootsi teeb Soomele rokilahingus ära!

, muusikahuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi hard rock ansambel Mustasch
Rootsi hard rock ansambel Mustasch Foto: Frederik Etoall

Skandinaavia hard rock’i üks eredamaid tähti Mustasch lööb pillid häälde Rabarocki pealaval 17. juunil. Eelmisel nädalal õnnestus nende trummari Danne McKenziega telefonivestlus maha pidada.


Teil on rokibändi kohta vahva nimi, Mustasch (m[o]ustache = vuntsid ingl k – toim), kust see tuli?

Mind ennast ei olnud sel ajal veel bändis, kui nimi valiti. Aga see tuleneb sellest, et enamik meie eeskujudest, 1970. aastate bändide meestes kandsid vuntse. Black Sabbath, Deep Purple, Queen...

Kas teie tegemisi tuleks võtta kui heviparoodiat, mida viljeleb The Darkness, või teete oma asja tõsiselt ?

Ei, me ei ole hevirokki parodeeriv bänd, teeme oma asja tõsiselt. Teeme muusikat, mis meile meeldib. Muidugi on meie muusikas sees natuke huumorit, et asi päris surmtõsine poleks.

Enne Eestit mängite väga prestiižikal rahvusvahelisel raskerokiüritusel Sweden Rock Festival.  Kuivõrd kava võrreldes Eestiga erineb?

Ei tea täpselt, üsna sama. Vahel on festivalidel pikem, vahel lühem kava. Teeme oma lugusid, vanemaid ja uusi. Mitte ühtegi kaverit, kõik on omalooming.

Teie muusikat on võrreldud seguga varasemast The Cultist ja Black Sabbathist, nõustud?

Nõustun osaliselt. Black Sab­bath kõlab meie muusikast muidugi läbi. Aga The Culti mitte nii palju. Ralfil (bändi laulja/rütmikitarrist Ralf Gyllenhammar – toim) on The Culti lauljaga sarnane hääl, sellepärast ilmselt need võrdlused. Muusika poolest ei ole meil nendega kuigi palju ühist.

Olete oma karjääri jooksul võitnud kaks korda Swedish Grammy aasta parima metal-albumi eest. Kui tähtsad need auhinnad teie jaoks on?

Need kaks auhinda on meie jaoks tähtsad – hea on teada, et teistele meeldib see, mis me teeme. Vähetähtis pole see, et tänu Grammydele saame mängida ka parematel festivalidel ja saame paremad esinemisajad.

Millised bändid ja trummarid sind ennast kõige rohkem mõjutanud on?

Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin. Foo Fighters, Queens Of The Stone Age. Trummimeeste poole pealt Ian Paice (Deep Purple), Dave Grohl (eks-Nirvana, praegu Foo Fighters).

Kui vanalt alustasid trummimänguga, millise firma trumme kasutad praegu?

12-aastaselt alustasin mängimist. Esimesed trummid kinkisid mulle vanemad, mingid Saksa trummid olid. Praeguseks olen trumme mänginud juba 24 aastat, kasutan enamasti Ludwigi trumme.

Kui sa poleks trummar, siis kes?

Ah-jah. See on hea küsimus. Ma arvan, ma... (naerab) Ma olen nii kaua trummar olnud, et ma ei kujuta midagi muud ette. Võib-olla teeksin mingit stuudiotööd? Igatahes oleks see töö muusika tegemisega seotud.

Mustaschi suurimaks hitiks seni on «Double Nature», kuid millist albumit loeksid muusikalises mõttes õnnestunumaks?

Jah… Las ma mõtlen. Hilisematest albumitest kindlasti «Mustasch» (2009), mängisin seal ka ise.

Teie uus album «The New Sound Of The True Best» kujutab endast paremikku uues kuues. Miks oli vaja niigi head lood üle/uuesti sisse mängida ja millal võib uut albumit oodata?

Uuesti tegemine oli Ralfi idee. Aastate eest polnud nende lugude saund nii hea. Stuudiod on nüüd paremad. Mõned uued laulud on juba valmis kirjutatud. Septembris läheme stuudiosse, hakkame uut albumit tegema.

Mida üldse Rootsi raskeroki hetkeseisust arvad, kuidas järg on?

Küllaltki hea, on palju uusi häid bände. Vanad bändid on samuti head. Metallmuusikal läheb päris hästi. Kui tuleks tõsine «lahing» soome ja rootsi raskerokibändide vahel, siis jääks Rootsi metall iga kell peale. (Naerab)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles