Mäos avatakse näitus Tallinna-Tartu maantee ajaloost

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse "186" eesmärk on tutvustada Eesti tähtsaima maantee kujunemislugu.
Näituse "186" eesmärk on tutvustada Eesti tähtsaima maantee kujunemislugu. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Reedel, 17. juunil kell 12 avavad Eesti maanteemuuseumi ja maanteeameti esindajad Mäo bensiinijaamas Tallinna-Tartu maantee ajaloonäituse „186“, mis koosneb 16-st teeäärsest infotahvlist.

Tänapäeval mõõdetakse teepikkust kilomeetrites. Sajandeid tagasi, mil teeolud hoopis teistsugused ja vajadus liikumise järele palju väiksem, arvestati teekonna pikkust päevateekondades.

Kui praegu kulub liiklejal Tallinnast Tartusse jõudmiseks keskmiselt kaks ja pool tundi, siis
viissada aastat tagasi kulus sellele mitu head päeva. Paljude ümberehituste ja rekonstrueerimiste tulemusena on Tallinna-Tartu maantee praeguseks pikkuseks 186 kilomeetrit. Sellest ka näituse pealkiri.

Näituse “186” eesmärk on tutvustada Eesti tähtsaima maantee kujunemislugu ning näidata, et nüüdisaegse autotee ääres on säilinud märkimisväärsel hulgal eri ajastutest pärit kultuuri- ja ajaloopärandit, mis esmapilgul liiklejatele märkamatuks kipub jääma.

Tallinna-Tartu maantee ajaloonäitus „186“ koosneb 16-st teeäärsest infotahvlist. Infovoldikuid koos objektidega kirjelduse ja ristsõnaga leiab alates 17. juunist kõigist Tallinna-Tartu maantee äärsetest bensiinijaamadest ja söögikohtadest ning SEBE bussidest.

Infovoldikus oleva ristsõna lahendamiseks vajalikud sõnad on peidus 14 objekti infotahvlitel. Lahendatud ristsõnaga voldiku ettenäitamisel ootab külastajat Eesti maanteemuuseumis väike suveniir. Kärevere Teemajas, Adavere bistroos ja Viikingite külas aga 10% soodsam toit (välja arvatud
alkohoolsed joogid ja gruppide toitlustus).

Info ja kaart on maanteemuuseumi kodulehel http://muuseum.mnt.ee/186

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles