Teadlastel õnnestus antivesiniku aatomeid hoida lõksus üle 16 minuti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlastel õnnestus antivesiniku aatomeid hoida lõksus üle 16 minuti
Teadlastel õnnestus antivesiniku aatomeid hoida lõksus üle 16 minuti Foto: SCANPIX

Euroopa Tuumauuringute Keskuse (CERN) teadlastel õnnestus edukalt hoida lõksus müstilist antiainet.

CERN-i teadlased suutsid antiainet säilitada juba 2010. aastal, kuid siis vaid 172 millisekundi jooksul, kirjutab Daily Mail.

Nüüd aga teatas CERN, et antivesiniku aatomeid õnnestus lõksus hoida rekordiline aeg  ehk üle 16 minuti. See on tuhandeid kordi varasemast kauem.

ALPHA projekti teadlase Makoto Fujiwara sõnul õnnestus neil säilitada antivesiniku aatomeid vähemalt 1000 sekundit.

Antiaine hävib tavalise ainega kokku puutudes. Kui tavalise vesiniku aatomi tuum koosneb prootonitest ja elektronidest, siis antivesinikul antiprootonitest ja positronidest.

Nii nagu tavalise aine osakestel on ka antiosakestel elektrilaeng. Magnetvälja abil on võimalik antiosakesi takistada tavaainega kokku puutumast. Samas on see aga küllaltki raske, kuna antiaine on oma laengult neutraalne.

Antiaine kokkupuutel tavalise ainega tekib annihilatsioonireaktsioon, mille käigus mõlemad ainevormid neelduvad ning selle tagajärjel eraldub energia footonite näol.

Antiaine teemat on näiteks käsitlenud  USA kirjanik  Dan Brown oma menuromaanis «Angels and Demons».

Hollywoodis valmis ka samanimeline film, milles Opus Dei nimeline organisatsioon varastab CERN-ist antiainet ning plaanib Vatikani sellega õhku lasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles