Hambaoperatsioonist ärganud naine hakkas rääkima võõra aktsendiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaoperatsioonist ärganud naine hakkas rääkima võõra aktsendiga
Hambaoperatsioonist ärganud naine hakkas rääkima võõra aktsendiga Foto: SCANPIX

USAs Oregoni osariigis elavale Karen Butlerile tehti hambaoperatsioon, pärast mida ta hakkas rääkima briti aktsendiga.

Naine ei ole kunagi Euroopas käinud, kirjutab AP.

56-aastase väikelinnaametniku elu muutus poolteist aastat tagasi, kui tal diagnoositi igemepõletik gingiviit. Naisele tehti operatsioon, mille käigus eemaldati mitu hammast ning lõigati ka iget. Ta sai eemaldatud hammaste asemele  valehambad.

Kui naine pärast operatsiooni ärkas, hakkas ta inglise keelt rääkima briti aktsendiga. Võõrad, kes on Butlerit rääkimas kuulnud, on teda pidanud kas britiks, rootslaseks või idaeurooplaseks.

Esialgu arvati, et naine ei saa tavapäraselt rääkida operatsioonijärgse igemepaistetuse tõttu. Kuid aeg läks ja naine rääkis ikka briti aktsendiga.

Arstid diagnoosisid tal lõpuks võõrkeele aktsendi sündroomi. Maailmas on teada vaid kümmekond sellist juhtumit.

Sündroomi põhjustab kerge ajukahjustus. Kuid Butleri puhul pole siiani teada, kuidas tal kahjustus tekkida võis, sest hambaoperatsioon ei saanud selle tekkepõhjuseks olla.

Butlerist sai kummalise aktsendi tõttu üleöö kuulsus. Teda on kutsutud jutusaadetesse ning tema lugu on kajastatud mitmetes väljaannetes.

Butleri sõnul kuulab ta vahel oma telefoni automaatvastaja lindistust, et kuulda, milline ta hääldus varem oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles