Filipiinide lihasööja taim kasutab «lõksu»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepenthes attenboroughii
Nepenthes attenboroughii Foto: Wikipedia.org

Filipiinidelt leitud lihasööja taim sai nime kuulsa inglise ajakirjaniku ja loodusteaduse populariseerija Sir David Attenborough' järgi.

Teadlaste sõnul hävitab see taim näiteks rotte temas leiduvate happesarnaste ensüümide abil, kirjutab The Telegraph.

See taim on seni teadaolevaist lihatoidulistest taimedest kõige suurem. Ta kasutab saagi kinni püüdmiseks lehtedest moodustunud lõksu.

Botaanikutemeeskond eesotsas Briti teadlaste Stewart McPhersoni ja Alastair Robinsoniga avastasid selle Filipiinide Victoria mäe juurest.

Teadlaste missiooni käivitas teade kahelt kristlikult misjonärilt, kes nägid suurt lihasööjat taime 2000. aastal sellele mäele ronides.

«See taim on eriline, kuna ta ei püüa vaid putukaid, vaid ka närilisi. See on tõesti ime, et see taim oli 21.sajandini avastamata,» lausus McPherson.

Meeskond leidis taime üles juba 2007. aastal, kuid detailne informatsioon selle kohta avaldati nüüd ajakirjas Botanical Journal of Linnean Society.

Botaanikud otsustasid uuele taimele anda Sir David Attenborough' järgi nimeks Nepenthes attenboroughii.

«Me andsime talle Sir Davidi järgi nime, kuna ta on olnud oma loodussaadete ja -filmidega mitut põlvkonda harinud,» lausus McPherson.

Sir Richard Attenborough omakorda tänas meeskonda talle osutatud au eest.

«Olen meelitatud. Tegemist on väga erilise taimega. Mulle öeldi, et see taim toitub näiteks rottidest, lahustades nende keha kangete ensüümide abil,» lausus Attenborough.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles