Uus-Meremaa vangid saavad sigarettide asemel porgandeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandid on öökülmadele hästi vastu pidanud.
Porgandid on öökülmadele hästi vastu pidanud. Foto: SCANPIX

Uus-Meremaal hakatakse sigarettide asemel nüüd vangidele porgandeid jagama.

Selle sammuga püütakse vangide seas propageerida tervislikku eluviisi ning panna nad suitsetamisest loobuma, edastab stuff.co.nz.

Suitsetamiskeeld hakkab vanglates kehtima selle aasta 1. juulist.

Vangla köökides töötavatele isikutele on antud instruktsioonid, millisel viisil tuleb vangidele porgandeid jagada.

Uus-Meremaa vanglaameti juhi Beven Hanloni sõnul ei suutnud ta esialgu uskuda, et sigarettide asemel hakatakse vangidele porgandeid jagama ning ta pidas seda naljaks.

«Ma ei usu, et see on parim alternatiivteraapia, kuid katsetada siiski võib. Kuid kas see on ikka ükskõik, mida suhu panna. Porgand võib suitsetamisest loobuma panna, kuid võib ka mitte,» lisas Hanlon.

Sigaretid on siiani Uus-Meremaa 8700 vangi seas omamoodi maksuvahend olnud. Selle riigi vangidest umbes 70 protsenti suitsetab.

Uue seaduse kohaselt on sigarettide vanglasse viimine keelatud.

Lisaks saavad vangid soovi korral ka nikotiiniplaastrid. Suitsetamise asemel ärgitatakse neid tegelema spordi ja laulmisega.

«Aktiivne tegevus aitab suitsetamisest loobumise tagajärjel tekkivatest terviseprobleemidest kergemini üle saada,» laususid asjatundjad.

Kui suitsetamise keelamise idee aasta eest esimest korda välja käidi, sõnasid vangivalvurid, et see võib vangide mässu tekitada.

Uus-Meremaa ministri Judith Collinsi sõnul peaks vangid aru saama, et neile ei võimaldata asju, millega nad väljaspool vanglat tegelesid.

«Me ei jaga alkoholi, kuna enamik vangidest on alkohoolikud. Samuti ei anna me narkootikume, kuna suur osa kinnipeetavatest on narkosõltlased. Tegemist on vangla, mitte koduga,» selgitas Collins.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles