Elu24.ee: Oktoobri parim pidu välismaal – Armada Night @ ADE

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amsterdam Dance Event, 22-25. oktoober 2008 - Amsterdami tänavapilt
Amsterdam Dance Event, 22-25. oktoober 2008 - Amsterdami tänavapilt Foto: Silver Aberut

Elu24.ee pidude lehekülg pidu.elu24.ee valib igal kuul lisaks parimatele Eesti pidudele välja ka ühe silmapaistvaima peo väljaspool riigipiire.



Oktoobrikuu tähtsaimaks klubiinimeste kogunemispaigaks oli kindlasti Euroopa suurim elektroonilise muusika konverents ja maailma suurim klubimuusika festival Amsterdam Dance Event (ADE-le sekundeerib märtsis USA-s, Miamis, toimuv Winter Music Conference), mida külastas ka Elu24.ee.

ADE raames esinesid Amsterdami klubides, hallides ja näiteks kõrghoonete katustel neljal päeval, 22.-25. oktoobril, 700 DJ-d ja muusikut üle maailma. ADE ühe vägevaima peo korraldas aga plaadifirma Armada.


Armada Nightil, 22. oktoobril, klubis Paradiso esinesid 2008. aasta klubimuusika vaieldamatud tipud: Armin van Buuren, Markus Schulz, DJ Remy, Blake Jarrell ja veel mitmed teised.

Põhimõtteliselt saab selle meeliülendava peo lisaks tipp DJ-de kaasakiskuvatele etteastetele kokku võtta kahe põhiteemaga:

* Muusikale keskendunud pidutsejad, mis oli ilmselt tingitud vanusest – kui meil keerutavad jalga valdavalt 18-30-aastased, siis Armada Nighti klubipubliku vanus jäi vahemikku 30-50.

* Klubi oli paksult rahvast täis (ja järjekord ukse taga) juba kell 23.00 õhtul ning kogu seltskond jaksas pidutseda hommikuni. See ei tähenda, et kella 04.00-i, nagu Eestis, vaid kella 07.00-08.00-i hommikul.

Peo ametiku fotograafi pildialbumit saad vaadata siit.


Armada Nighti kohta saad arvamusi lugeda ja intervjuusid kuulata siit.


Armada Nightil esinenud superstaarid olid siiski vaid käputäis sel ajal Hollandi pealinnas viibivatest DJ-dest. Erinevatel pidudel võis sattuda kuulama ka näiteks Paul Van Dyki, Sven Väthi, Dr. Lektroluvi, Johan Gieleni, Âme või Deadmau5’i sette.

Üldiselt on Amsterdamis kümneid kordi rohkem klubisid kui Tallinnas ja kõikjal mängib kvaliteetne muusika ning esinevad tuntud tegijad.



***

ADE 2008 ametlikud numbrid:
Festivali publik: 90 000
Professionaalid: 2000 (välja müüdud)
D3 DJ-de & produtsentide seminaril osalejad: 400 (välja müüdud)
Meedia: 150 ajakirjanikku ja fotograafi
Rahvuseid: 42
DJ-d / Esinejad: 700+
Areenid: 44

Amsterdam Dance Event’i selle aasta deviisiks oli digitaliseerimine – interneti müük tõuseb, CD müük langeb. Palju tähelepanu sai muidugi ka ebaseaduslik muusika allalaadimine. Samuti pöörati pilk tulevastele muusikasuundadele.

Lisaks sadadele elektronmuusikutele oli ADE-le kohale sõitnud ka produtsendid, agendid, mänedžerid, litsentseerijad, tootjad, plaadifirmad ning kõik, kes vähegi seotud elektroonilise muusikaga.

ADE-l osalejad on niisiis oma ala professionaalid, kelle jaoks konverents tähendab võimalust näost näkku tutvusi teha ja uusi lepingud sõlmida. Kuna aga tegijaid on palju siis jäid nii mõnedki ukse taha – ADE piletid müüdi välja juba nädal enne ürituse algust.

Laias laastus olid Amsterdami olid kohale sõitnud 100 % Euroopa elektroonilise muusikaga seotud inimestest, lisaks 40-50% Ameerika omadest. Kui nüüd võrrelda seda osalust Miamis toimuva WMC-ga, siis seal on see protsent just vastupidine. Kuid kuna enamus elektroonilisest muusikast on päris Euroopast, loetakse just ADE-t maailma suurimaks sääraseks ürituseks.

***

Amsterdam on arenenud ka muudes valdkondades peale klubimaailma. Kõigepealt linnapildis – kuna umbes miljonist elanikust ligi 300 tuhat liiguvad jalgratastel, siis kesklinn on praktiliselt autovaba.

Ei teagi, kas see tuleb amsterdamlaste liikuvast eluviisist, kuid morne nägusid seal ei kohta ning samuti ei jäänud silma ühtegi ülekaalulist. Ja kui ka oli mõni, siis selgus hiljem, et tegu oli turistiga.

Paljuräägitud ja vaidlusttekitavat kanepi teemat me puudutama ei hakka, küll aga räägiks lõpetuseks veel ühest amsterdamlikust meelelahutusest – punaste laternate tänavast.

Meessoost Amsterdami külastajate sõnul maksavad prostituudid päris palju, teiseks kuuleb end alles tegudele utsitav klient liiga ruttu kaunitari suust lauset: «Sinu 20 minutit on nüüd läbi!». Täielik rip-off!

Küllap juhtub nii enamuste meestega, kes purjuspäi sinna lähevad, kuid ei taha oma füüsilist saamatust tunnistada. Teistele jutustatakse ikka, et ülikõva oli ;).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles