Kanada paar kasvatab oma last sootuna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada paar kasvatab oma last sootuna
Kanada paar kasvatab oma last sootuna Foto: SCANPIX

Kanada paar langetas otsuse, et kasvatavad oma praegu neljakuust last nii-öelda sootuna.

Vanemad, David Stocker ja Kathy Witterick sõnasid, et nende laps on normaalne ja tal on sugu, kuid nad ei avalikusta seda, kirjutab Sky News.

Storm nime kandval lapsel olevat suuremana õigus otsustada, mis või kes ta olla tahab.

Paaril on veel kaks last, kes mõlemad on poisid. Vanemad ei keela neil aga kandmast tüdrukute riideid ning mängimast nukkudega, kui nad seda soovivad.

Viieaastasel Jazzil ja kaheaastasel Kiol on pikad juuksed ning vahel on neil seljas roosad kleidid. Jazzi juuksed on veel nii pikad, et ta kannab patse. Kiol on heledad lokkis juuksed.

Enamik inimesi arvaks, et tegemist on tüdrukutega.

Pere sõnul valisid nad teadlikult oma laste nii-öelda sootu kasvatusviisi, kuna mees- ja naissooks jagamine võib tekitada lastes alaväärsust ja stressi. Ka olevat sugudesse jagamine sildistamine.

«Me ei soovi oma lapsi segadusse ajada. Sugu ei määra vaid elundid, mis on jalgade vahel. Märkasime, et vanemad hakkavad väga maast madalast lastele vastavalt soole käitumis- ja mõtlemismalle peale suruma. See on ahistamine,» selgitasid vanemad.

Psühholoogide ja arstide sõnul võib vanematel seda eksperimenti olla raske jätkata, kui lapsed kasvavad.

«Kasvatada lapsi isolatsioonis ja muust maailmast puutumata? See võib hiljem nii lastele kui vanematele probleemiks kujuneda. Lapsed hakkavad ise märkama, millised reeglid ühiskonnas kehtivad,» laususid asjatundjad.

Nad lisasid, et kui lapsed saavad teismeliseks, hakkavad nende elus aina enam sõbrad tähtsat rolli mängima.

«Last ei ole võimalik kasvatada täiesti sootuna. Sõprade mõju saab ühel hetkel perekonna omast tähtsamaks. Siis lapsed teadvustavad oma sugu,» jätkasid psühholoogid.

9 – 36 kuu vanuses hakkavad lapsed eelistama mänguasju vastavalt oma soole.

«Uuringud on näidanud, et lapsed hakkavad 9 – 36 kuu vanuselt eelistama oma soole stereotüüpseid asju. Tüdrukud tahavad nukke ja pehmeid loomi, poisid aga palle ja autosid,» lisati.

Uurijate sõnul on sarnaseid laste sootuna kasvatamise katseid tehtud alates 1970. aastatest. Üks USA feministist teadlane ja ta abikaasa tegid seda, kuid mitte kuigi edukalt. Nende lapsed teadvustasid suuremana, mis soost nad tegelikult on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles