Nukuteater toob etendusi kohvriga

, Viljandi linnavalitsuse kultuuri- ja noorsootöö spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis valminud nukud kaunistavad kesklinna kaupluste ja äride vaateaknaid.
Viljandis valminud nukud kaunistavad kesklinna kaupluste ja äride vaateaknaid. Foto: Ivi Lillepuu

Viljandi väikeses hubases nukuteatris on käesolev kevad kujunenud töisemaks ja põnevamaks kui nii mõnigi varasem.

Maikuu lükati käima ainulaadse projektiga «Teeme ise 1000 nukku» ning kaunis kevadkuu lõpetatakse juubelihõngulise, 15. rahvusvahelise nukuteatrite festivaliga «Teater kohvris».

«Teater kohvris» avaetendused anti kolmapäeval maakonnas: Olustvere põhikoolis ning Suure-Jaani ja Vambola lasteaias. Festival kuulutati avatuks  Viljandi nukuteatris ning kolme päeva jooksul toovad kaheksa Eesti nukuteatrit ning külalised Leedust ja Moskvast vaatajate ette rohkem kui 20 eriilmelist lavalugu.

Kui kolmapäeval ja neljapäeval oodatakse kõiki nukkude võlumaailmast osa saama Viljandi nukuteatri saali Lossi tänaval, siis reedel tullakse tänavatele ning mitmel pool kesklinnas võib end ootamatult publiku seast leida — nukuetendusi näeb Arkaadia aias, muuseumi hoovis ja Raekoja pargis.

Et samal ajal tulevad tänavatele ka festivalil «Viljandi treff» osalevad tudengigrupid Eestist ja välisriikidest, võib kindlalt öelda, et nii palju teatrit pole Viljandis enne tehtud ja nähtud.

Tänavaprogramm on kõigile huvilistele tasuta, kava põnev ja mitmekesine ning seetõttu loodavad mõlema festivali korraldajad sel päeval Viljandi kesklinnas näha palju algklasside ja lasteaialapsi.

28. mai hommikul stardib nukukaravan «Tallinna treffile», andes tee peal etendusi Türil, Valtus ja Kehras. Festivali «Teater kohvris» kavaga saab tutvuda Viljandi nukuteatri kodulehel www.viljandinukuteater.ee.  

Austraalias ellu kutsutud suurprojekt, mille käigus loodeti kokku saada miljon isetehtud nukku, on Lully Gustavsoni eestvedamisel kohandatud Eestile sobilikumasse mastaapi — 2009. aastal alustatud ettevõtmine seadis endale sihiks tuhat nukku ja see eesmärk oli näituse «Teeme ise 1000 nukku» Viljandisse jõudes juba täidetud.

Tallinna, Harjumaa, Jõhvi, Võrumaa ja Pärnu lapsed olid riidelappidest, vildist, paberist, papptorudest, lõngast, sokkidest, kinnastest, kinkekottidest, lusikatest, kilekottidest, puust ja kõikvõimalikest muudest materjalidest valmis meisterdanud üle tuhande nuku.

Elle Käosaar ja Vilma Ilves paigutasid selle nukupere imeteldava osavuse ja ilumeelega Viljandi nukuteatrisse suurt avastamisrõõmu pakkuvasse väljapanekusse.

Mai keskpaigani peetud õpitubades lisandus kollektsioonile ligi 200 nukku, mille lasteaia- ja koolilapsed olid savist, paberist, traadist, siidpaberist ja kinnastest valmistanud.

Kõige populaarsemad olid siinsetes töötubades keraamilised nukud, mida vormiti Külli ja Andres Allikvee juhendamisel. Mujal Eestis neid õpitubades ei valmistatud ja seetõttu on Viljandil eriti hea meel oma täiendus kuu lõpul «Tallinna treffile» üle anda.

Praegu ehivad Viljandis valminud nukud kesklinna kaupluste ja äride vaateaknaid. Igal töötoas käinud lapsel tasub seega vanemad ja sõbrad-tuttavad kaasa võtta ning kesklinnas avastusretk korraldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles