Uusi liike leiti inimese ninast, Titanicult ja lihaletist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tyrannobdella rex
Tyrannobdella rex Foto: Wikipedia.org

Teadlased tegid nimekirja möödunud aastal leitud uutest liikidest.

Nimekirjas on kõik huvitavad, ebatavalised ja tähelepanu väärivad uued liigid kogu maailmast, kirjutab Helsingin Sanomat.

Nimekirja pääsesid:

Tyrannobdella rex – umbes kolmesentimeetrine kaan, kes avastati 2010. aastal Peruust. Tema leidmispaik oli lausa erakorraline. See kaan oli kinnitunud inimese nina limaskestale. Tal on vaid üks lõug ja rida teravaid hambaid.

Halomonas titanicae – rauda hävitav bakter, mille Kanada ja Hispaania uurijad avastasid Titanicu vraki roostest. See bakter kiirendab Titanicu ning teise veealuste raudehitiste hävinemist.

Halieutichthys intermedius – elab piirkonnas, kuhu jõudis Mehhiko lahe naftakatastroofi nafta. See merepõhjas elav olend meenutab oma välimuselt maapinnal kõndivat nahkhiirt, kuid tegelikult on lahe põhjas elav kala.  See leid on tähtis, kuna see näitas, et põhjakalad pidasid nafta tingimustes teistest kalaliikidest paremini vastu.

Mycena luxaeterna – väike, valgust tekitav seen, mis avastati Brasiiliast Saõ Paulo lähedalt. Selle seene jalg on limaga kaetud, lima helendab ning mitte ainult pimedas. Selle liigi avastas seeneteadlane Dennis Desjardini, kes on avastanud üle 200 seeneliigi.

Saltoblattella montistabularis – ebatavaline prussakaliik Lõuna-Aafrikast. Tegemist on ainsa prussakaliigiga, mille esindajad hüppavad nagu rohutirtsud. Hüppavate prussakate jäänuseid on leitud hilise juura ajastu fossiilileidude seast.

Varanus bitatawa – 2010. aastal avastatud uutest liikidest suurim. Ligi kahemeetrine sisalik elab vaid Filipiinidel. Elukohaks on puud ning ta toitub puuviljadest. Sellest liigist sai pärast avastamist Filipiinide looduse mitmekesisuse sümbol.

Philantomba walteri – väikesekasvuline antiloop, kelle jäänused avastati Lääne-Aafrika turult ühe lihuniku letist. Uurijate sõnul on see absurdne, et teadusele uusi imetajaliike kasutatakse igapäevaselt söögiks ning teadlastel ei ole uue liigi kohta aimugi.

Glomeremus orchidophilus – ainus nimekirja jõudnud tirtsuline. Réunion-saarel elav liik on tähelepanuväärne, kuna ta on haruldase Angraecum cadetii orhidee ainus tolmeldaja.

Psathyrella aquatica – teine nimekirja jõudnud seen. Tegemist on seenega, mis elab ja paljuneb vee all. Liik avastati ühes väga külma veega jõest USAs Oregoni osariigis. Teadlased jälgisid selle kasvamist vee all 11 nädalal jooksul.

Caerostris darwini – Madagaskaril elav ämblikuliik, mille liikmed koovad suuri ümaraid võrke. Teada on selle liigi esindaja kootud võrk, mille diameeter oli 25 meetrit.

Samuti on selle ämblikuliigi isendite niit kaks korda tugevam kui teistel ämblikel ning kümme korda tugevam kui supermaterjal kevlar.

Top 10 nimekirja tegi USA Arizona ülikooli all tegutsev International Institution for Species Exploration. Nimekirja loomisel osales kümneid taksonoome kogu maailmast.

Nimekirja eesmärgiks on tekitada huvi Maa looduse mitmekesisuse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles