Mart Ummelas: mul soovitati raadiost lahkuda

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Ummelas
Mart Ummelas Foto: Peeter Langovits

Vikerraadio staažikas ajakirjanik, vastne Tallinna TV juht Mart Ummelas väidab, et lahkus raadiost rahvusringhäälingu juhatuse esimehe Margus Allikmaa survel.
 



Eile esimest päeva Tallinna TV (TTV) peatoimetajana ametis olnud Mart Ummelas ütleb, et Vikerraadiost lahkumiseni viis tema kommentaar, mis ilmus 4. aprillil ajalehes Pealinn pealkirja «Olen sada protsenti Tallinna TV poolt, selle vastu võidelda on nonsenss» all. Ummelase väitel tsiteeris Pealinn teda ebatäpselt selles osas, mis puudutas ETV võimekust.

«Keegi «hea» kolleeg riputas selle kommentaari Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) sisevõrku ning siis järgnes juhatuse esimehe Margus Allikmaa karmitooniline kiri ja hoiatus, mille mõte oli, et olen ETV konkurenti liialt ülevoolavas toonis kiitnud ja ETVd laitnud,» räägib Ummelas. «Avaldasin vabandava kirjutise ERRi uudistelehel, kus ütlesin, et mind ei tsiteeritud täpselt.»

Allikmaa seda juhtumit täpselt ei mäleta, kuid ütleb, et Ummelasega on varemgi probleeme olnud. «Olen temaga korduvalt rääkinud ja see pole mitte esimene kord, kus ta kolleegide suhtes on pahatahtlikult käitunud,» sõnab Allikmaa.

«Ummelas lahkus omal soovil, keegi teda siit ära pole ajanud,» ütleb Allikmaa. «See on päris kummaline legend, mida ta levitab. Niipalju kui mina ­tean, pöördus ta Vikerraadio peatoimetaja Riina Rõõmuse poole ja ütles, et läheb TTVsse. Tõsi, ma olin teda kritiseerinud mitmel korral selle eest, et ta suhtus kolleegidesse, eriti telekolleegidesse väga ebaviisakalt.»

Ummelase meenutust mööda teravnes konflikt nädal hiljem, 8. aprillil. «Avaldasin Facebookis arvamuse, kus ma kahtlesin selles, kas on vaja nii palju ajakirjanikke saata Liibanoni (Eesti jalgratturite röövimist kajastama – toim),» meenutas Ummelas.

«Sain 8. aprillil juhatuse esimehe teate, mille ta saatis ka programmijuhile ja personalijuhile, et mind tuleb päevapealt lahti lasta. Esmaspäevaks (11. aprill – toim) «päevapealt» lahtilaskmine taandus. Siis ütles juhatuse esimees mulle: «Jah, Ummelas, ma käitun sinuga jesuiitlikult, ma ei vallanda sind, aga ma soovitan sul soojalt leida uus töökoht.»»

Keerulised suhted

Allikmaa muheleb ja ütleb, et kõiki jutuajamisi ta pisiasjadeni ei mäleta, kuid möönab, et oli Ummelase peale väga pahane. «Ta kirjutas, et Aarne Rannamäe on läinud Liibanoni päikest võtma, aga niimoodi ei käituta,» selgitab Allikmaa. «Olin seekord pahane, aga olen pahane olnud ka Ummelase mõnede varasemate väljaütlemiste pärast.»

Allikmaa lisab, et professionaalsest aspektist ei saa Ummelasele etteheiteid teha. «Ajakirjanikuna on ta kindlasti väga professionaalne, aga kolleegide suhtes erakordselt arrogantne ja pahatahtlik,» väidab Allikmaa. «Ja viimasel ajal see süvenes. Ma arvan, et neid kordi, kui mul või Riina Rõõmusel on tulnud Ummelasele sel teemal märkusi teha, on kümme või enamgi.»

Ummelase kinnitusel pole ta Aarne Rannamäe kohta midagi öelnud ja on saanud ka Aar­nelt kinnituse, et too ei tea sellest vahejuhtumist midagi. Facebookis kirjutades ei teadnud Ummelas üldse, et Liibanoni saadeti just Rannamäe. Mis puutub aga arrogantsusesse kolleegide suhtes, siis ei tea Ummelas ühtki oma raadiokolleegi, kellel oleks talle käitumise asjus mingeid etteheiteid. Ainsad «riiud» on olnud seotud ­ERRi intranetiga, kus ETV valgustajad ja videomonteerijad on iga Ummelase kriitilise sõnavõtu peale tuld võtnud.

«Ummelasel on väga lai silmaring ja fenomenaalsed teadmised,» ütleb Rõõmus endist kolleegi iseloomustades. «Üks väheseid inimesi, kes on suuteline rääkima Antiik-Kreeka teatrist kuni tuumafüüsikani. Aga tal on võib-olla liiga temperamentne iseloom. Andekad inimesed on ikka keerulised.»

Allikmaa meenutab, et just tema võttis varem kaks korda raadiost vallandatud Ummelase taas koosseisulise töötajana lepinguga tööle, kuid Ummelase kinnitusel pole teda kunagi vallandatud.

«Mina küll ei arvanud, et ta peaks TTVsse minema – ta on ju eluaeg olnud Vikerraadioga seotud. Pole fakti, et keegi oleks sundinud teda lahkuma – küllap tehti talle TTVs parem pakkumine,» leiab Allikmaa.

Nii Ummelas kui ka Allikmaa kinnitavad, et Ummelas lahkus Vikerraadiost omal soovil. Ummelas lisab, et lahkumine toimus «vastastikusel kokkuleppel», et ERR ei peaks koondamistasu maksma. Ummelase kinnitusel ei erine tema palk TTVs Vikerraadios saadust.

Rohkem uudiseid

Uuringufirma TNS Emor andmetel on TTV vaadatavus kogu vaatamisajast 0,2–0,4 protsenti,  see on umbes sama suur kui muusikakanali Seitse või National Geographicu telekanali vaadatavus.

«Täna (eile – toim) hommikul kolleegidega nõu pidades ütlesin, et TTV võiks olla Eesti kolme-nelja vaadatavaima kanali hulgas,» rääkis Ummelas. «Esialgu võiksime vaadatavuselt hakata konkureerima ETV 2ga, aga see eeldab vabalevi luba, mida me pole siiani saanud. Kui saame loa, pole see üldse probleem, aga praegu oleme ainult tasulistes võrkudes. Selles suhtes teeb kultuuriministeerium 14. juuniks otsuse.»
Aprillis oli ETV 2 vaatamiseks kulutatud aeg 2,7 protsenti kogu telerivaatamise ajast.

Vaadatavuse suurendamiseks tahab Ummelas programmi uusi saateid lisada. «Siiani pole TTV-l ju peatoimetajat olnud ning igaüks on teinud telet oma oskuste ja võimaluste järgi,» hindas ta.

«Tahaksin suurendada operatiivsust ja uudislikkust, rohkem käsitleda linnaelanikele olulisi teemasid: linna majandus, sotsiaalprobleemid, linna ja riigi omavahelised suhted, arutelusaated. Võib-olla on TTVs olnud seni liiga palju sellist ilusat kultuuri, aga lisaks kultuurile on vaja ka asjalikumaid saateid.»

Uute saadete ekraanile jõudmist lubas peatoimetaja sügishooajal.

Üks küsimus

Mart Ummelas tegi Vikerraadios saateid «Mnemoturniir», «Huvitaja», «Keelesõnum» ja «Kogu ja tegu». Mis saab neist saadetest pärast Ummelase lahkumist?

Riina Rõõmus
Vikerraadio peatoimetaja :

Igale saatele läheneme eraldi. «Mnemoturniir» suvel ei katke ja seda hakkab nüüd juhtima Uku Toom. Kaalusime võimalust mõni «tarkadest» saatejuhiks võtta – ja nad kõik saaksid sellega hakkama –, aga püüame Tarkade Klubi mitte torkida. Muide: mõtleme ka Siim Kallase tagasikutsumisele, ja mine tea, ehk tulebki.

«Huvitaja» jätkub samuti suvi läbi, IT-poolt hakkavad tegema Heiti Kender ja Tartu Ülikooli tudeng Madis Kimmel.

«Keelesõnum» läheb suvel puhkusele, aga sügisel hakkab seda tegema Piret Kriivan. Keeleinimeste poolelt on nõustaja ja vajadusel saates esineja Martin Ehala.

«Kogu ja tegu» oli Mardi autorisaade ja hästi tema nägu. Praegu tuleb sarjas suvevaheaeg, Mart tegi teda enam-vähem hooaja lõpuni. Vaatame, kas see saade tuleb tagasi sama nime all või kuidagi teistmoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles