Eksoplaneet Gliese 581d võib eluks sobilik olla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse teadlaste arvutijoonis, millel on Maa ja eksoplaneet Gliese 581d võrdlus
Prantsuse teadlaste arvutijoonis, millel on Maa ja eksoplaneet Gliese 581d võrdlus Foto: SCANPIX

Prantsuse teadusuuringute keskuse (CNRS) teadlaste sõnul said nad kinnitust oletusele, et Gliese 581 punase kääbustähe ümber liikuv eksoplaneet Gliese 581d võib olla eluks sobilik.

See planeet asub Maast 20 valgusaasta kaugusel, edastab AFP.

Varem arvati, et see mitme Maa suurune planeet on liiga madalate temperatuuridega, et vesi seal vedelas olekus olla saaks. Nüüd aga tõendati arvutisimulatsioonide abil, et selle planeedi pinnal olevad temperatuurid võivad olla üle nullkraadi ning seda üsna mitmes paigas.

Simulatsioonide aluseks võeti selle planeedi atmosfääris sisalduv.

Uuring näitas, et Gilese 581d atmosfääris on kaks korda vähem süsinikdioksiidi kui Maa atmosfääris. Kuid isegi see väike kogus süsinikdioksiidi on piisav, et pinnatemperatuur oleks plusspoolel.

Arvutimudelil on ära toodud erinevate värvide abil, kus Gliese 581d planeedil võib kõrgem ja kus madalam temperatuur olla.

«Esimest korda näitas atmosfäärimudel, et eksoplaneet võib eluks kõlblik olla. Ka on kõik ühel meelel, et see planeet tõesti olemas on,» lausus astronoom Robin Woodsworth.

Woodsworthi arvates võib Gliese 581d veel palju sensatsioonilist pakkuda.

«Tegemist on planeediga, mis on Maale võrdlemisi lähedal. Järgmise põlvkonna teleskoopide abil asume sealt elu märke otsima,» jätkas astronoom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles