Muuseumiööl lõppes talgulugude veebiretk

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgulugusid võib ka edaspidi saata nii Eesti Rahva Muuseumile kui sisestada «Teeme ära!» kodulehele, kust saab lisaks teiste omi lugeda.
Talgulugusid võib ka edaspidi saata nii Eesti Rahva Muuseumile kui sisestada «Teeme ära!» kodulehele, kust saab lisaks teiste omi lugeda. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Teeme ära!» talgupäeva korraldusmeeskond ja Eesti Rahva Muuseum tegid laupäeval muuseumiööl kokkuvõtteid talgupäevast ja talgulugude kogumise veebiretkest.

Talgujuhtidelt saadud täpsustatud andmetel osales 7. mai ühistööpäeval 26 001 inimest ehk ligi kaks protsenti elanikkonnast. Viimastel andmetel on laekunud 104 talgulugu Eesti eri paigust, muu hulgas neli Viljandimaalt.

Veebiretke eriauhind otsustati anda Tallinna Tõnismäe reaalkooli VIIb klassile aktiivse talgupäeval osalemise ja sisuka talguloo esitamise eest.

«Teeme ära!» eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et veebiretke võib lugeda igati kordaläinuks.
«Esimene talgulugude kogumise veebiretk õnnestus hästi. Juttude arvust olulisem on saadetud lugude sisuline väärtus — kõik nad toovad esile koostegemise tähtsuse ja aitavad jäädvustada meie argipärimust,» tõdes Tüür.

Eesti Rahva Muuseumi teadussekretäri Agnes Aljase sõnul kogunes veebiretke käigus muuseumile väga huvitavat talgufolkloori. Lugusid saadeti kirjalikult, blogipostituste, fotode, videofilmide ja helisalvestistena.
«Jutustati nii kaugemast kui lähemast minevikust, samuti jagati värskeid talgumuljeid. Lugude põhjal võib öelda, et talgutel toimuv läheb inimestele vägagi korda ja nad tõesti soovivad oma muljeid jagada. Muuseumil on hea meel neid elulisi peegeldusi koguda ja jäädvustada,» lausus Aljas.

Põnevaid lugusid oli palju, muu hulgas tehti juttu purjelaeva vedamise talgutest Läänemaal, Hobulaiu talgutraditsioonide kujunemisest, kooliõpilaste talgutest ning peedi- ja kartulivõtu talgutest nõukogude ajal.

Talgulugusid võib ka edaspidi saata nii Eesti Rahva Muuseumile kui sisestada «Teeme ära!» kodulehele, kust saab lisaks teiste omi lugeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles