Skandaal Hiinas: Keelatud Linnas käib koos superrikaste klubi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi Keelatud Linna sisevaade
Pekingi Keelatud Linna sisevaade Foto: SCANPIX

Väidetavalt käib Hiina pealinnas Pekingi ühes kuulsaimas vaatamisvääruses Keelatud Linnas koos miljardäride klubi.

Tavalised hiinlased valasid sellest teada saades oma viha ja kadeduse välja internetilehekülgedel, kirjutab China Daily.

Hiina keisrite kunagise palee ja nüüdse muuseumi eest vastutavad isikud müüvad klubisse liikmestaatust, mille hind algab ühest miljonist jüaanist.

Liikmeks võivad saada Hiina miljonäride kõrval ka välismaa rikkurid.

Anonüümsetesse mikroblogidesse üles riputatud fotodel on näha jõukureid pidutsemas hiljuti restaureeritud Jianfu palees. Nende laual on iidsed kristall- ja hõbenõud.

Jianfu palees elas 18. sajandil keiser Qianlong.

Samuti on fotodel isikud, kes kannavad keiserliku ajastu kostüüme. Osa neist on kehastunud valvuriteks.

Hiinas on viimastel aastatel majanduslik ebavõrdsus suurenenud ning väga jõukate inimeste arv kasvanud.

Kui tavahiinlane rabeleb mitmel töökohal, et end ja oma pere ära toita, siis niinimetatud uusrikkad suplevad luksuses. Tihtipeale on nende edu taga poliitilised sidemed.

Arvatakse, et Hiinas on umbes 500 perekonda, kes seda riiki tegelikult valitsevad.

«Keiserlik ajastu ei ole kuhugi kadunud. See on siiani olemas, seda vaid nimetatakse teisiti,» seisis ühes kirjutises.

Keelatud Linna muuseumi eest vastutavate ametnike sõnul ei ole mitte mingit miljardäride klubi olemas. Jianfu paleed kasutatakse kõrgetasemeliste riiklike- ja kultuuriürituste läbiviimiseks.

Keelatud Linna muuseum teatas selle nädala alguses, et Pekingi Keelatud Linna kultuuriarengu firma siiski müüb liikmestaatust, kuid nendega ei ole selle suhtes konsulteeritud.

Õli valas tulle juurde Hiina riigitelevisiooni uudisteankur Rui Chenggang, kes kirjutas oma blogis, et Hiina ühte suurimat kultuuriväärtust kasutatakse ebaõiglastel eesmärkidel.

«500 miljonit jüaani liikmemaksu on viis korda rohkem kui Jianfu palee restaureerimine maksma läks. Üks giid teatas mulle uhkelt, et ta korraldas selle palees ühele USA miljonärile õhtusöögi. Tuleb arvestada, et paar eksponaati võib kaotsi minna, kuid me  võima kaotada midagi palju väärtuslikumat kui need - südametunnistuse,» kirjutas ajakirjanik.

Keelatud Linn sattus sellel kuul politsei vaatevälja, kuna sealt varastati väärtuslikke esemeid.

Siis kirjutati internetis, et ametnikud kas ei näe, mis toimub nende nina all või siis on ise vargusskeemi kaasatud.

Pekingi Keelatud Linn valmis aastatel 1406 – 1420. Seal on kokku 980 ehitist, mille kogupindala ulatub 720 000 ruutmeetrini. Selles paleekompleksis elasid Mingi ja Qingi ajastu keisrid ja nende kaaskonnad.

1987. aastast on Keelatud Linn UNESCO maailmapärandi nimistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles