Eesti muuseumid avavad aardekastid

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidila muuseumi juhataja kohusetäitja Elmar Trink kutsub kõiki laupäeval külla.
Koidila muuseumi juhataja kohusetäitja Elmar Trink kutsub kõiki laupäeval külla. Foto: Ants Liigus

Laupäeva ööl vastu pühapäeva pääseb Eesti muuseumidesse tasuta, Pärnumaal võib külastada Jakobsoni talumuuseumi, selle naabertalus asuvat geoloogide välibaasi, Sindi, Pärnu, Koidula, uue kunsti ja Lavassaare muuseumi.

Kes Tallinna või mujale väljaspool Pärnumaad peaks sattuma, võib vaadata veebikülge http://www.muuseum.ee/et/kuum/muuseumioo. Tallinnas sõidavad muuseumide vahet tasuta eribussid, Tartus võib näiteks KGB kongides ja kartserites jalutada. Igal pool avatakse uksed kell 18 ja need on lahti kas kella 23 või südaööni.

Maised ja taevased asjad selgeks

Pärnumaal on üks huvitavamaid Kurgjal asuva Jakobsoni talumuuseumi ja selle naabertalus Särghaual pakutav geoloogide programm. Jakobsoni muuseumis saab peale püsiekspositsiooni tutvust teha koostöös Tartu mänguasjamuuseumiga valminud näitusega “Talulaste mängumaa”, iga soovija võib voolida endale mõne pulgalooma või meisterdada heinast nuku.

Julgemad saavad kätt proovida sepaabilistena, sepistades endale midagi kaunist või valades tinulisi ja tinanööpe, millega oma rõivaid ehtida. Vajalikke materjale võib osta meistrite käest, kehakinnituseks on avatud muuseumi rehetuba.

Jakobsoni talumuuseumist ligi 1,5 kilomeetrit edasi jäävas Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi välibaasis alustatakse kell 18 Särgava talu ja välibaasi tutvustamisega. Kell 18.45 antakse ülevaade paekivist ja selles talletunud fossiilidest, soovijatel on võimalik lõigata endale paekivist meene.

Kell 19.30 algab lühifilm “Meteoriidikraatrid Eestis”, kell 20 saavad huvilised vaadata ja katsuda nii raud- kui kivimeteoriite ja osaleda võistlustel. Kell 20.30 algab üliõpilaste lühifilm, kell 21 ekskursioon tähistaevasse arvutiprogrammi “Stellarium” abil. Kui ilm on selge, vaadatakse 22–24 läbi teleskoobi Kuud ja teisi taevakehi.

Muuseum aitab Sindit avastada

Sindi muuseumis Pärnu maantee 26a lubas juhataja Heidi Vellend juba kell 12 kohal olla, et jagada läinud sajandi 30. aastate Sindi alevikku tutvustavaid brošüüre. Nende järgi saab Sindis tolle aja hoonetega tutvuda ja 18–23 tulla muuseumi, kus on avatud väljapanek Sindi kooli ajaloost.

Lavassaare raudteemuuseumis saab tasuta eksponaate vaadata, aururongi, sanitaarrööbasbussi ja mootordresiiniga sõitmine on aga juba tasuline.

Pärnu muuseum suleb 31. juulil oma Aia 4 ekspositsiooni ja avab järgmise aasta 23. veebruaril uksed uues majas. Seega on pärnakatel üks viimaseid võimalusi muuseumi vana ekspositsiooni uudistada, pealegi tasuta.

Spetsiaalselt selleks ööks on fondidest välja toodud 1796. aastal kirillitsas trükitud püha evangeelium, Rosenplänteri joonistus vesipüksist Pärnu lahel aastal 1833 ning relvade ja linnumunade kollektsioon.

Koidula memoriaalmuuseumis algab kell 15 Jannseni sünniaastapäevapidu, kell 16 avatakse ajalookirjanduse aastapreemia nominentide näitus.

Koidula muuseumi juhataja kohusetäitja Elmar Tringi sõnutsi kandideerib preemiale 18 viimastel aastatel Eestis ilmunud ajalooraamatut ja laupäeval antakse preemia kätte.

Kell 16.50 avatakse muuseumi aias näitus “Eesti kirjanik karikatuuris”, kell 17 algab Vana-Pärnu linnaosa keskuse taidlejate kontsert.

Õnneloos ja kino

Kõik huvilised võivad 18–23 ekspositsiooniga tutvuda ja nii Koidula kui Pärnu muuseumis oma hinnangul kõige väärtuslikuma eksponaadi poolt hääletada. Mõlemas muuseumis on muuseumi trükiste õnneloos, kus iga loos võidab.

Uue kunsti muuseumis on avatud Ellen Hanseni ja Aet Ollisaare vaibanäitus “Peegeldused”, Mats Õuna fotonäitus “Best of best before” ja Riikka Juvoneni maalinäitus. Näidatakse Pärnu filmifestivalil Eesti rahva auhinna võitnud filme: kell 18 linastub “Tiibeti soolamehed”, kell 20 “Vanaisad ja revolutsioonid”, kell 21 “Kas sa armastad mind?”. Kõik filmid on eestikeelsete subtiitritega.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles