Põhja-Korea põgenikku opereerinud poolpime kirurg päästis varem piraatide kuulirahe alla jäänud kapteni elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Põhja-Koreast põgenes 13. novembril sõdur, kes oleks äärepealt oma endiste kaaslaste tulistamise tõttu elu kaotanud.

Lõuna-Koreas sõdurid tõid 24-aastase põhjakorealasest põgeniku kahe Korea vahel olevast demilitariseeritud tsoonist ära ja ta viidi Suwoni Anjou ülikooli haiglasse, kus teda opereeris Lõuna-Korea üks kuulsamaid traumakirurge Lee Cook-jong, edastab The Washington Post.

Vigastada saanud Põhja-Korea põgenikust sõdur
Vigastada saanud Põhja-Korea põgenikust sõdur Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix
Lee Cook-jong
Lee Cook-jong Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Leest sai rahvuskangelane 2011. aastal, kui ta päästis lõunakorealasest kapteni, kelle keha olid piraatide kuulid praktiliselt auklikuks teinud.

Lõuna-Korea sõdurid vabastasid Adeni lahel piraatide käest kaubalaeva Samho Jewelry 21-liikmelise meeskonna, kelle seas oli enim kannatada saanud 58-aastane kapten Seok Hae-kyun.

Lõuna-Korea sõjavägi viis kapteni Omaani, kuhu oli saabunud ka Lee, kes teda kohapeal opereeris. Kirurg sai Lõuna-Korea juhtidelt kapteni elu päästmise eest riikliku autasu.

Kui kapten juba paranemas oli, viidi ta Lõuna-Korea Anjou ülikooli haiglasse, olles ravil 280 päeva.

48-aastane Lee on omapärane selle poolest, et on maailmas ainus ühest silmast pime kirurg, kuid see ei takista tal tegemast 36-tunniseid tööpäevi.

Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

See traumakirurg on Lõuna-Koreas nii populaarne, et teda on kujutatud mitmes sealses haiglaseriaalis.

Lee on alati rõhutanud, et raske vigastuse saanud inimese päästmisel on esimene tund kriitilise tähtsusega. Selle lause põhjal tehti Lõuna-Koreas teleseriaal «Golden Time» (Kuldne aeg) ja selles näidatakse kapten Seok Hae-Kyuni elu päästmist. 

Lee on nii populaarne, et paljud inimesed, kes on tegelikult terved, broneerivad tema vastuvõtule aja ja on nõus tunde järjekorras olema, et temaga kasvõi korraks vestelda.

Lee õppis arstiks Lõuna-Koreas, edasi tulid kirurgiõpingud USAs California ülikoolis San Diegos. Pärast ülikooli töötas ta Ühendkuningriigis Londonis kuningliku haigla traumakirurgia osakonnas.

Lee uuris, kuidas ravitakse ta kodumal traumapatsiente ja teda üllatas, et isegi 21. sajandil sureb aastas umbes 30 000 mõne trauma saanud inimest, kuna haiglatel ei ole eriosakonda, mis vaid nendega tegeleks.

Lee tegi oma uurimistööst Lõuna-Korea võimudele ettekande selgitades, et haiglatesse on vaja traumaosakondi. Üks selline loodi Anjou ülikooli haiglasse, tema on selle osakonna juht. 

Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong
Lõuna-Korea kirurg Lee Cook-jong Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles