Ookeanisügavused peidavad uusi liike

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostracion cubicus
Ostracion cubicus Foto: AFP / Scanpix

Merebioloogid uurisid Filipiinide lähistel Celebesi mere sügavusi ja leidsid sealt mitmeid senitundmatute mereloomade liike.

Selle projekti juht Larry Madin ütles, et nad leidsid umbes 100 erinevat senitundmatut  liiki, kaasa arvatud ka oranži värvi kombitsatega uss ja ebatavalist musta värvi meduus, kirjutab Yahoo news.

USA Wood Hole Oceanographic Institutioni esindaja sõnul asub Celebesi meres niinimetatud koralli kolmnurk, mida ümbritsevad Filipiinid, Malaisia ja Indoneesia ning seal asub teadlaste sõnul üks bioloogiliselt mitmekesisemaid piirkondi maailmas.

Celebesi mere sügavaim koht on 4950 meetrit. Merebioloogid saatsid aga kaugjuhitava kaamera 2730 meetri sügavusele.

«See on paik, kus miljoneid aastaid tagasi paljud liigid alguse said. Sealt liikusid nad edasi ookeani teistesse piirkondadesse,» lisasid uurijad.

Mereuurimise projektis osales lisaks Woods Hole Oceanographic Institutionile ka ajakiri National Geographic ja Filipiinide valitsus.

Uurijatemeeskond koosnes 12 teadlasest, selles osales ka kuulus veealuseid pilte tegev fotograaf Emory Kristof, kelle fotod Titanucu vrakist on maailmakuulsad.

Teadlased lisasid, et Celebesi meri on ümbritsetud saartega ja madalate riffidega ning küllaltki eraldatud.

«Miljoneid aastaid tagasi võis see paik veelgi eraldatum olla. Seal elavad organismid on säilinud seal algupärasel kujul,» sõnasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles