Mihkel Kärmas: umbluu «Kadriorgia» ümber (12)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Ernits
Peeter Ernits Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Poliitik ja ajakirjanik Peeter Ernits väidab värskelt ilmunud Arnold Rüütli biograafias, et 2005. aasta lõpus presidendilossis toimunud noortepeod, millest puhkes hiljem ajakirjanduses «Kadriorgiaks» ristitud skandaal, oli lavastus, kuid «Pealtnägija» toimetaja Mihkel Kärmas peab vajalikuks see ümber lükata.

Esiteks toob Kärmas ERRi uudisteportaalis esile faktid: selle «lavastuse» tagajärjel tegid Arnold ja Ingrid Rüütel avaliku pöördumise, milles kinnitasid, et ülekäte läinud peod toimusid (ETV 22.01.2006); astus tagasi presidendi ihukaitseteenistuse juht Aivar Lepikult (PM 25.01.2006); sisejuurdluse tulemusel tugevdati Kadrioru lossi turvameetmeid. (PM 31.01.2006); väärteomenetluse tulemusel tuvastati 42 pidudel osalenut, kellest 17 noort said trahvi alkoholi- ja tubakaseaduse rikkumise eest (BNS 3.03.2006); nii sisejuurdluse kui väärteomenetluse käigus leidis lisaks kinnitust hulk sigadusi, mis noored lossis tegid, mis ei käi paragrahvi alla.

«Erakordsed väited vajavad erakordseid tõendeid ja Ernitsa tõsikindlas võtmes öeldud «lähemal uurimisel selgus, et tegu oli lavastusega» ning «see plaaniti ja teostati puhtpoliitilistel eesmärkidel» ei toeta ükski fakt,» kirjutab Kärmas.

«Kui 17 noort saaksid politseilt trahvi seoses alkoholi pruukimisega näiteks kooliekskursioonil, ületaks see uudiskünnise, samas väidavad skeptikud, et riigipea korteris ja ametiruumides toimunu oli okei,» jätkab ta. «Vana loo detailides võibki urgitsema jääda (ja ainus põhjus, miks ma seda praegu teen, on, et pareerida Ernitsa jaburusi), aga kokkuvõttes on igaühe närvikava ja kasvatuse küsimus, kas nimetada 12 aastat tagasi sügisel juhtunut orgiaks, kultuurituseks või normaalseks peoks, kuid ilmselt nõustub igaüks, et koht selleks oli väga vale.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles