Anna-Maria Galojan peab viieks kuuks reaalselt vangi minema

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju Maakohus tunnistas täna Anna-Maria Galojani (29) süüdi suures ulatuses võõra vara omastamises ja võltsitud dokumentide kasutamises ja mõistis talle liitkaristuseks 1 aasta ja kümne kuu pikkuse vangistuse, millest viis kuud peab Galojan kandma reaalselt ja 1 aasta ja 5 kuud tingimisi 4aastase katseajaga.

Karistuse kandmise aeg algab kandmisele asumisest ja katseaeg algab tänasest.

Lisakaristusena võetakse Galojanilt kolmeks aastaks õigus kuuluda juriidilise isikute juhtorganitesse.

Tsiviilhagi rahuldati 47 956,29 euro ulatuses.

Süüdimõistetu peab tasuma riigituludesse sundraha 417,03 eurot, menetluskulud ja kaitsjale kaitsjatasu.

Põhja Ringkonnaprokuratuur alustas kriminaalmenetlust 26. oktoobril 2007 MTÜ Eesti Euroopa Liikumine kuriteokaebuse alusel selles, et mittetulundusühingu juhatuse liige Anna-Maria Galojan on teinud 18. juunist kuni 27. septembrini  2007 mittetulundusühingu põhikirja eesmärkide ning mittetulundusühingu poolt läbiviidavate projektidega mitteseotud ning mittesihtotstarbelisi kulutusi mittetulundusühingu rahaliste vahendite arvelt, ilma et mittetulundusühing oleks neist kasu saanud ning teinud põhjendamatuid väljamakseid, millega pööras temale usaldatud võõra vara suures ulatuses enda ja kolmanda isiku kasuks kokku summas 930 743,05 krooni.

Lisaks sellele süüdistatakse Galojani võltsitud dokumentide kasutamises.

Kohtuotsuse peale on õigus esitada apellatsioon Tallinna Ringkonnakohtule, teatades kirjalikult apellatsiooniõiguse kasutamise soovist Harju Maakohtu Liivalaia Kohtumajale 7 päeva jooksul alates tänasest ning esitades apellatsiooni 15 päeva jooksul, alates päevast, mil kohtumenetluse poolel on võimalus kohtus tutvuda kohtuotsusega.

Kohtuistung oli lühike, kestis umbes kümme minutit. Galojan oli otsust kuulates rahulik.

Galojan ütles kohtus, et kavatseb otsuse edasi kaevata.

 

Mida tegi Anna-Maria Galojan 60 000 euroga?

«Süüdistuses on palju erinevaid episoode, muuhulgas on ta esitanud tellimusi internetipoodides, kulutanud MTÜ raha võrdlemisi eksklusiivsete brändide, rõivaste, aksessuaaride ostmiseks. Käinud iluravikeskustes ja ilusalongis. Samamoodi käinud reisidel, mis ei olnud seotud MTÜ põhikirjaliste eesmärkidega,» kommenteeris «Aktuaalsele kaamerale» Kristel Siitam-Nyiri Põhja Ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör.

Süüdistuse järgi kasutas endine reformierakondlane Anna-Maria Galojan ära ligipääsu MTÜ rahale ja kulutas ühes kuus isiklikele ostudele ja teenustele keskmiselt 20 000 eurot  ühingu raha.

«Ma ei tunnista ennast raha omastamises süüdi, » ütles Anna-Maria Galojan.

Anna-Maria Galojan sai Eesti Euroopa Liikumise juhiks 2007. aasta juunis. Kriminaalmenetluse tõttu tuli tal kolme kuu pärast amet maha panna.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles