Teadlased: sportlane kulutab isegi puhates energiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: sportlane kulutab isegi puhates energiat
Uuring: sportlane kulutab isegi puhates energiat Foto: SCANPIX

USA Yale`i ülikooli uurijate sõnul kulutab sportlane energiat ka siis, kui ta näiteks diivanil istub ja televiisorit vaatab.

Sportlaste liigsed kilokalorid muutuvad soojuseks, samas kui mittesportlastest sohvallesijate omad aga tekitavad rasvapolstrit, vahendab STT väljaannet Proceedings of the National Academy of Sciences

Teada on, et liikumine kiirendab ainevahetusprotsesse, kuid siiani ei teatud kui kaua see mõju kestab.

Uus uuring näitas, et liikumise poolt esile kutsutud muutused ainevahetuses on püsivad. Liikumine mõjutab viisi, kuidas organism rasva töötleb.

Uuringus osales kaheksa regulaarselt sporti harrastavat ja kaheksa väga vähe liikuvat inimest.

Sportlased ja mitteharrastajad valiti ealt, kehakaalult ja pikkuselt  võimalikult sarnased.

Katsealuste kilokalorite kulutamist mõõdeti televfiisori vaatamise ajal. Nii sportlastel kui ka mittesportlastel paluti 72 tundi enne mõõtmist võimalikult vähe liikuda.

Tulemused näitasid, et porti tegevatel katsealustel oli ainevahetus 54 protsenti kiirem kui «diivanipatjadel». Sportlaste organism kulutas ka lõdvestunult, isegi siis kui nad väikest sõrmegi ei liigutanud, rohkem energiat, kui teise grupi esindajate organism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles