Verikäkk kevadiste kastmetega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verikäkk.
Verikäkk. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ellen Arnover, Elukiri

Tervislikult toituja ei pea käkki kartma. Pole ta mingi rasvapomm, aga sisaldab rohkesti rauda, mis enese vormis hoidmiseks ikka ära kulub. Palju sõltub hoopis sellest, kui rohkes rasvas käkki praadida ja mida kõrvale süüa.
 

Praetud verikäkk vanarahva moodi

1 verikäkk
1 pk hapukoort
praadimiseks searasva

Verikäkk lõigata viiludeks ja praadida rasvas läbi. Praadimise lõpul lisada hapukoort (200–400 g) ja kuumutada koos koorega. Pakkuda koos pohla- või jõhvikasalatiga.

Verikäkid kapsalehes

1 verikäkk
10 kapsalehte
200 g suitsuribi või -peekonit
1 aedviljakuubik

Lõigata verikäkk kümneks piklikuks tükiks, mida saab kapsalehesse keerata. Keeta kapsalehti suures potis rohkes vees mõni minut. Mähkida käkitükid kapsalehtedesse ja praadida pannil koos suitsuribi viiludega helepruuniks. Asetada rullid koos ribiviiludega haudepotti, valda peale keeva vett ja lisada hautamise ajal leemekuubik.

Õuna-hapukoorekaste

2 dl hapukoort
2 sl Salvesti õunakastet või 1 hapukas õun
½ tl soola
1 tl suhkrut
värskelt jahvatatud musta pipart või sidrunipipart
1 tl mahedat sinepit
kevadisi maitsetaimi hakitult

Hapukoor segada õunakastmega (või riivitud õunaga), lisada maitseained ja puistata peale maitserohelist. Lasta külmkapis enne laualeandmist pool tundi seista.

Õuna-kohupiimakaste

200 g (pool pakki) kohupiimapastat
umbes 2 sl kohvikoort
1 sl toiduõli
2 sl Salvesti õunakastet
veidi soola
1–2 tl suhkrut või suhkrusiirupit
köömneid

Koostisained segada ühtlaseks ja maitsestada. Köömned tampida katki või purustada kodumasinaga, et maitse paremini välja tuleks. Enne laualeandmist hoida külmkapis.

Prantsusepärane kurgikaste

2,5 dl maitsestamata jogurtit
3–4 sl Põltsamaa Felixi kurgisalatit
1 sl mahedat sinepit
1 tl suhkrut

Segada ained kokku ja pakkuda praetud verikäki või grillvorstide kõrvale.

Ananassi-juustukaste

1 suurem karp (200 g) Merevaiku
1 väike purk purustatud ananassi
(veidi apelsinimahla)
kevadisi maitsetaimi hakitult

Segada juust koos ananassikonserviga ühtlaseks massiks, vajadusel lisada vedeldamiseks mingit kodus leiduvat heledat mahla ja lisada maitselt sobivat kevadrohelist peeneks hakituna.

Avokaadokaste

1 küps avokaado
1 väiksem sidrun või veiniäädikat
soola, pipart maitse järgi

Lõigata avokaado pikuti pooleks, võtta kivi välja, õõnestada lusikaga avokaadopoolikud tühjaks ja suruda kahvliga katki või kasutada nuimikserit. Lisada värskelt pressitud sidrunimahl või veidi veiniäädikat ja maitsestada. Tõsta praetud käkiviiludele kuhjakestena ja serveerida kõrvale värsket kurki ja tomatit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles