Indiaanlasi ärritab bin Ladeni tabamisoperatsiooni koodnimetus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indiaanlasi ärritab bin Ladeni tabamisoperatsiooni koodnimetus
Indiaanlasi ärritab bin Ladeni tabamisoperatsiooni koodnimetus Foto: SCANPIX

USA põliselanikke indiaanlasi ärritab USA armee poolt maailma esiterroristi Osama bin Ladeni tabamisoperatsioonile antud koodnimetus.

USA armee andis sellele nimeks endise indiaanipealiku järgi Geronimo, kirjutab foxnews.com.

Geronimo oli 19. sajandil tširikahua indiaanlaste sõjapealik ja juht. Ta juhtis võitlust Mehhiko ja USA armee vastu kuni 1886. aastani, mil ta alla andis.

USA senati indiaaniasjade komisjoni juht Lorett Tuell pidas sõjalisele operatsioonile sellise nime andmist samuti kohatuks.

«USA põliselanike ikoonide ja kultuurimärkide kasutamine ebasobival viisil on laialt levinud. Selle mõju võib olla üsna negatiivne,» selgitas Tuell.

Ka väljaande Indian Country Today kolumnist Steven Newcomb tõdes sama.

«Isegi vist afroameeriklasest president ei suuda muuta 200 aasta taha ulatuvat käsitlust, et indiaanlased on USA vaenlased,» kirjutas kolumnist.

Kui bin Laden tapeti, jõudis Valgesse Majja sõnum: Geronimo EKIA ehk enemy killed in action (vaenlane tapeti lahingu käigus).

Uudisteagentuur AP intervjueeris sioux` indiaanlasi, kelle sõnul on nende ajaloost tuntud isiku nime kasutatud millegi väga negatiivse täideviimiseks.

«Sellega tembeldatakse ka USA põliselanikud terroristideks,» laususid sioux` hõimu liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles