Video: Malawis tapetakse «vampiire», humanitaartöötajad lahkusid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vampiir
Vampiir Foto: Panther Media/Scanpix

ÜRO teatas, et toob Aafrika idaosas asuva Malawi kahest piirkonnast oma humanitaartöötajad ära, kuna kohalike seas levib ebausk, vampiiri- ja nõiapaanika, mille tõttu on humanitaartöötajate elu ohus.

Rahvahulk on seni lintšinud ja tapnud vähemalt kuus inimest, kelle seas oli ka kaks humanitaartöötajat, edastab Reuters. 

Vihane rahvamass «vampiiri» lintšimas
Vihane rahvamass «vampiiri» lintšimas Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Malawi on maailma üks vaesemaid riike, mille elanike haridustase madal. Selle tõttu on seal vanad tavad ja kombed tugevalt säilinud, kaasa arvatud usk vampiiridesse ja nõidadesse.

Malawi naised ootamas humanitaarabi
Malawi naised ootamas humanitaarabi Foto: STEFAN HEUNIS/AFP/SCANPIX

Eelmine suurem nõia- ja vampiiripaanika lahvatas Malawis 2002. aastal ja siis ründas hullunud rahvamass rahvusvaheliste organisatsioonide esindajaid, keda peeti kuratlike jõudude ja saatanaga mestis olevaks.

Rahvamassi rünnakus hukkunu
Rahvamassi rünnakus hukkunu Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

«Malawi lõunaosa piirkondades Phalombes ja Mulanjes on nõidade ja vampiiride kartus suur. Ebausu tõttu arvatakse, et seal elavad vampiirid, kes on valmis inimesi verest tühjaks imema. Humanitaartöötajate meditsiiniabi seostatakse nõidusega ja inimesed ei luba end ravida,» teatas ÜRO töötajate julgeoleku osakond.

ÜRO humanitaartöötajate eest vastutava koordinaatori Florence Rolle teatel toodi Malawist enamik töötajaid ära, kuid kohapeal on veel mõned töötajad, kes tegelevad hädavajaliku abi andmisega.

Rolle teatel jätkavad nad Malawis olukorra jälgimist ja töötajad saadetakse tagasi niipea, kui see võimalik on.

«Teedel on teetõkkeid, kohalikud otsivad läbi sõidukeid, et leida «vampiire», sellised inimesed lintšitakse ja tapetakse. Tegemist on ebausust tingitud massihüsteeriga, oma elu pärast kartvad inimesed otsivad süüdlasi,» nentis ÜRO esindaja.

Malawi president Peter Mutharika sõnas, et riigi lõunaosas on olukord halb ja sellele tuleb leida lahendus.

Malawi president Arthur Mutharika / Lucas Jackson/Reuters/Scanpix
Malawi president Arthur Mutharika / Lucas Jackson/Reuters/Scanpix Foto: LUCAS JACKSON/Reuters/Scanpix

USA luure andmetel võivad Malawi vampiirijutud pärineda naaberriigist Mosambiigist, kus samuti on maapiirkondades ebausk väga levinud. Aafrikas arvatakse seni, et metsloomade poolt tapetud koduloomade tapjateks on tegelikult verejanulised vampiirid.

Malawi Vabariik on merepiirita riik Ida-Aafrikas, asudes Njassa järvest läänes ja lõunas. Naaberriigid on Sambia, Tansaania ja Mosambiik.

Enamiku elanikkonnast moodustavad bantu keeli kõnelevad rahvad.

Malawi oli aastatel 1891–1953 Suurbritannia protektoraat (Njassamaa) ja iseseisvus 1964. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles