Jaapanis tapsid hiigelvapsikud naise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vespa mandarinia japonica
Vespa mandarinia japonica Foto: Wikipedia.org

Jaapani edelaosas Ehime prefektuuris Ozus hukkus septembris naine, keda ründas suur hiigelvapsikute (Vespa mandarinia japonica) parv ja ta sai üle 150 korra nõelata.

Japan Timesi teatel hukkus 87-aastane Chieko Kikuchi, kes oli ratastoolis.

Naine elas hooldekodus ja oli 11. septembril kella 16.00 paiku kohaliku aja järgi raviprotseduurilt saabunud oma elukohta, kus teda ründas suur parv vapsikuid, keda Jaapanis kutsutakse «suzumebachi» ehk varblasherilased.

Vespa mandarinia japonica / wikipedia.org
Vespa mandarinia japonica / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Hooldekodu töötajad kutsusid päästjad ja parameedikud, sest neil oli naise vapsikute parve käest päästmisega suuri raskusi. 

Naine viidi haiglasse, kuid arstide sõnul oli ta organismis väga suur kogus vapsikumürki, mis mõjutas ta närvisüsteemi ja mille tõttu ta organite töö seiskus. 

Päästemeeskonna teatel leidsid nad naise maja lähedalt  vapsikupesa, kuid miks need putukad järsku Kikuchit ründasid, ei ole selge.

Kikuchi abiline, ta ratastooli lükanud hooldustöötaja, sattus samuti vapsikute rünnaku alla. Ta ei saanud naist aidata ja helistas hooldekodu töötajatele, et nad appi tuleksid, kuid ka nemad ei saanud midagi teha.

Kohale kutsutud parameedikute sõnul oli vapsikuid nii palju, et neil oli raskusi ohvri nägemisega. Neil puudus kaitseriietus ja nad oleks nõelata saanud, kui oleksid naisele lähenenud. Siis kutsuti sündmuskohale tuletõrjujad, kes kandsid kaitseülikondi ja nende abil saadi naine sülemist välja ja viidi haiglasse. Ta suri 12. septembril.

Kohal olnute teatel kestis hiigelvapsikute rünnak umbes 50 minutit, kuid eakas naine oli ainus, kes vigastada sai.

Jaapanis hukub vapsikute rünnaku tõttu aastas umbes 20 inimest.

Vapsikud (Vespa) on ühiselulised voltherilased ühisherilaste alamsugukonnast.

Nad on kõige suuremad ühisherilased. Kõige suuremad on liigi Vespa mandarinia esindajad, olles kuni 55 millimeetri pikkused.

Need ühisherilased elavad Venemaal Primorje krais, Hiinas, Koreas, Taiwanil, Laoses, Tais, Indias, Nepalis, kuid kõige enam on neid Jaapani mägedes. Seal elutseb alamliik Vespa mandarinia japonica.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles