FBI uurija kavatseb lahendada saladuse, kes andis Anne Franki ja ta pere natsidele välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Frank
Anne Frank Foto: imago stock&people/imago/United Archives/Scanpix

Noorelt surnud saksa juuditüdruku Anne Franki, kes postuumselt sai oma päevikuga kuulsaks, saatus on puudutanud aastakümneid paljusid, kuid seni on lahendamata mõistatus, kes oli see isik, kes paljastas tema ja ta pere peidukoha natsidele.

12. juunil 1929 Frankfurdis sündinud Anne Frank põgenes natside võimule tulles 1930. aastatel koos perega Saksamaalt Hollandisse, kuid kui natsid 1940. aastal Hollandi anastasid, tuli neil ennast peita, et mitte sattuda koonduslaagrisse, edastab The Guardian.

Anne Frank
Anne Frank Foto: DESK/AFP/Scanpix

Kuid 1944. aastal andis väidetavalt keegi nende kohta vihje Saksa salapolitseile Gestapole, pere leiti Amsterdamis asuvast majast ja viidi Bergen-Belseni koonduslaagrisse.

Maja Amsterdamis, kus Anne Frank ja ta pere end natside eest peitsid
Maja Amsterdamis, kus Anne Frank ja ta pere end natside eest peitsid Foto: ANP/AFP/Scanpix

Anne Franki päeviku järgi õnnestus perel end peita juunist 1942 kuni augustini 1944.

Seitse kuud pärast kinnivõtmist surid Anne, ta vanem õde Margot ja nende ema Edith koonduslaagris tüüfusse. Anne oli surres 15-aastane.

Anne Frank ja ta vanem õde Margot
Anne Frank ja ta vanem õde Margot Foto: Personalities/Scanpix

Perekonnast jäi ainsana ellu isa Otto Frank, kes avaldas oma tütre Anne päeviku pärast Teist maailmasõda 1950. aastal raamatuna. Anne Franki päevikut on nüüdseks tõlgitud rohkem kui 60 keelde.

Otto, Anne ja Margot Frank
Otto, Anne ja Margot Frank Foto: imago stock&people/imago/United Archives/Scanpix
Anne Franki päevik
Anne Franki päevik Foto: Personalities/Scanpix

Anne Franki saatus hakkas huvi pakkuma USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) pensionil uurijale Vince Pankokele, kes kaasas oma projekti veel 19 kriminaaluurijat. Nad loodavad arhiivimaterjalide abil reeturi kindlaks teha.

Uurimisgrupp teeb koostööd Anne Franki sihtasutusega, mis annab uurijatele juurdepääsu kõikidele nende käes olevatele dokumentidele. Uurimine loodetakse lõpetada ja saladus lahendada 2019. aasta suveks, mil möödub Anne Franki ja ta pere kinnivõtmisest 75 aastat.

Uurija Pankoke on veendunud, et vanade dokumentide ja ülestähenduste abil lahendavad nad mõistatuse, kes Franki pere karmis saatuses osaliselt süüdi on.

«Vaatame läbi iga dokumendi, mis on seotud selle pere, nende paljastamise ja koonduslaagrisse saatmisega. On palju materjali, mida keegi ei ole varem uurinud. Tegelikult ei ole ühtegi uuringut, mis annaks Franki perega juhtunu kohta lõpliku vastuse,» nentis Pankoke.

FBI eksuurija ja ta meeskond loodavad vajalikeks kulutusteks saada raha ühisrahastusplatvormi GoFundMe abil. Oma abikäe lubasid neile ulatada ka paljud USA ja Euroopa ajaloolased, kes tegelevad eelkõige natside, juutide ja koonduslaagrite teemadega.

«Meie eesmärgiks ei ole kedagi tagantjärele kohtu alla anda, tahame vaid teha selgeks, kes ja miks Frankide pere tahtis hävitada. Tõel ei ole peal silti «parim enne»,» teatas uurija.

Vince Pankoke tegeles FBIs töötamise ajal eelkõige Colombia narkokartellide paljastamisega.

Anne Franki fondi esindajad on varem teatanud, et natsid võisid juhuslikult jõuda Frankide pere jälile ja mitte keegi ei ole äraandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles