Pildid ja video: vabatahtlikud seisavad Las Vegases tunde järjekorras, et verd anda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vere loovutamise järjekord Las Vegases
Vere loovutamise järjekord Las Vegases Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

USAs Nevadas toimus 1. oktoobril kantrumuusikafestivalil massitulistamine, milles kaotas elu vähemalt 59 ja sai vigastada üle 500 inimese. Politsei teatel oli selle veretöö taga 64-aastane kinnisvaraärimees Stephen Paddock, kes tulistas Las Vegase Mandalay Bay hotelli 32. korruselt, kaustades vähemalt kümmet relva. Paddock võttis endalt pärast veretööd elu. 

Fox News teatel asusid Las Vegase elanikud ohvreid kohe abistama, ühisrahastusplatvormi GoFundMe leheküljel käivitati korjandus, millega nüüdseks on kogutud üle kahe miljoni dollari ning inimesed seisavad tunde järjekorras, et nad saaksid verd anda.

Inimesed ootavad järjekorras, et saakisd Las Vegase tulistamises kannatada saanutele verd anda
Inimesed ootavad järjekorras, et saakisd Las Vegase tulistamises kannatada saanutele verd anda Foto: Ethan Miller/AFP/Scanpix

GoFUndMe lehekülg teatas, et nad on saanud Las Vegase ohvritele annetusi kogu maailmast, ka neist riikidest, mida ei peeta USA suhtes just kõige positiivsemalt meelestatuks.

Seni on kõige suurema annetuse teinud ameerika jalgpalli meeskond Oakland Riders, mille liikmed andsid ohvrite heaks kokku 50 000 dollarit.

Oma rahalist abi ja moraalset tuge on pakkunud mitmed kuulsused nagu poksija Mike Tyson, muusik Kid Rock, mitmed Hollywoodi staarid ja kantrimuusika ansambel Florida Georgia Line.

Clarki maakonna politseijuht Joseph Lombardo kutsus nii kohalikke kui turiste üles andma kannatada saanute heaks verd, kuna vigastada saanuid on üle pooletuhande ja enamik neist vajab verd. Sama üleskutse esitas ka Las Vegase linnapea Carolyn Goodman.

Las Vegase elanikud ja turistid annavad kannatanutele verd
Las Vegase elanikud ja turistid annavad kannatanutele verd Foto: Ethan Miller/AFP/Scanpix
Vere loovutamise järjekord
Vere loovutamise järjekord Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix
Sajad inimesed seisavad Las Vegases järjekorras, et saaksid verd loovutada / Mike Blake/Reuters/Scanpix
Sajad inimesed seisavad Las Vegases järjekorras, et saaksid verd loovutada / Mike Blake/Reuters/Scanpix Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix
Vereloovutamisjärjekord
Vereloovutamisjärjekord Foto: Ethan Miller/AFP/Scanpix
Las Vegases kutsutakse üles verd annetama
Las Vegases kutsutakse üles verd annetama Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA

Mitu Las Vegase ja Nevada osariigi haiglat näevad medtöötajate sõnul välja nagu oleksid sõjatsoonis, sest vigastada saanuid on palju. Tulistamises vigastada saanute seas on neid, kes vajasid kas kohe või natuke hiljem operatsiooni. Mitmete haiglate personal on teinud paar päeva ületunde ning haiglates on nii voodikohad kui koridorid, kuhu on paigutatud lisavoodid, kannatada saanuid täis.

USA meedia teatel osales Las Vegases 1. oktoobril toimunud kantrimuusikafestivalil Route 91 Harvest üle 22 000 inimese. Tulistamine algas, kui laval esines kantrimuusikastaar Jason Aldean, kes taipas kiiresti, et olukord on eluohtlik. Sotsiaalmeedias levivad videod, millel teda on näha lavalt ära jooksmas.

Jason Aldean. / MARIO ANZUONI/REUTERS/Scanpix
Jason Aldean. / MARIO ANZUONI/REUTERS/Scanpix Foto: MARIO ANZUONI/Reuters/Scanpix
Inimesed põgenemas tulistaja eest/ David Becker/AFP/Scanpix
Inimesed põgenemas tulistaja eest/ David Becker/AFP/Scanpix Foto: David Becker/AFP

Las Vegase võimud edastavad meedias ja sotsiaalmeedias telefoninumbreid, kuhu inimesed saavad helistada, kui nad otsivad oma lähedasi, kes on kadunud, kuid kes olid muusikafestivalil.

Lisaks palus FBI kodanikel, kes jäädvustasid tulistamise sündmuspaika, võtta nendega kontakti ja anda neile nimetatud materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles