Naised eelistavad punast korilastest esiemade tõttu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva naised eelistavad punast korilastest esiemade tõttu?
Tänapäeva naised eelistavad punast korilastest esiemade tõttu? Foto: SCANPIX

Naised ei eelista punast ja roosat selle tõttu, et need värvid lihtsalt ilusad on.

Hiina Zhejinagi ülikooli teadlaste sõnul on naiste meelistoonideks punased ja roosad ning meestel sinised ja rohelised, kirjutab Daily Mail.

Põhjus peituvat inimkonna küttide-korilaste minevikus.

Naised tegelesid eelkõige korilusega ning nad pidid leidma küpseid marju ja puuvilju, mis enamjaolt olid punaka tooniga.

Mehed seevastu tegelesid küttimisega ning selge ja ilus sinise taevaga ilm oli see, mil seda kõige parem teha oli. Mets oli aga rohelistes toonides.

Hiina teadlased tegid katse 350 üliõpilasega, kellel lasti 11 värvi vaadata kolm minutit, siis paluti värvid eelistuse järjekorda panna.

Tulemused näitasid, et naised eelistasid roosat, punast, purpurset ja valget. Mehed aga eelkõige sinist ja rohelist.

Katse näitas samuti, et introvertsed mehed eelistasid ka kollast ning neurootilise kalduvusega naised halli.

Oranž oli väga positiivse suhtumisega naiste lemmikvärv, pruuni aga eelistasid mõlema soo esindajad võrdselt.

Uurijate sõnul viitavad tänapäeva inimeste värvieelistused sugude vahelisele töö erinevusele inimkonna varasemal etapil.

Samuti oletatakse, et kogumine-korjamine oli naiste aju treeninud nägema küpseid marju ning söömiskõlbulikke lehti metsa rohelisest taustast.

«Naiste ürgne punase -roosa eelistus võib olla abiks ka partneri valikul, sest tavaliselt viitab hea ja terve jume heale tervisele,» lisasid uurijad.

Uurijad jätkasid, et inimeste alateadlik soov riietada väikesed tüdrukud roosasse ning poisid sinisesse võib pärineda inimkonna ühisest mälust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles