Evelin Ilves: poest mahlakat tomatit otsida pole mõtet

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riknenud tomat.
Riknenud tomat. Foto: Sille Annuk

President Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves külastasid eile Jõgeva Sordiaretuskeskust. Evelin Ilves kirjutas hiljem reisi kokkuvõttes, et poest mahlakat suussulavat tomatit otsida pole mõtet.

«Meie uurisime,miks poetomatid nii kummipallide moodi on, sh ka need, mis Eestis kasvatatud,» kirjutab Evelin Ilves oma Facebooki lehel.

«Üllatusega selgus, et polegi tegu suure hulga säilitusainetega. See on hoopis sordi eripära. Köögiviljade aretamisel on vähemalt kaks suunda: hea maitse ja transpordikindlus, säilivus.»Paraku neid kahte ühe taime sisse panna pole õnnestunud - selgitasid teadlased.»

«Kui tahad head maitset, siis seda kaugele ei vii ja kaua ei säilita. Kui tahad transportida ja säilitada, pead ohvedama hea maitse. Seega, poest mahlakat suussulavat tomatit otsida pole mõtet. Seda saab turult või oma kodust.»

Evelin Ilves lisab, et Jõgeva Sordiaretuskeskusesse on üks edumeelne teadusasutus, mis on tihedalt integreeritud Euroopa sarnaste asutuste võrgustikku. «Jõgeval on pea 100 aastat köögi-ja teravilja sorte aretatud. Kõige kuulsamaid teavad Eestis ehk kõik: kartulid Jõgeva kollane ja Ando. Nende aretatud Sulevit aga kasvatati Nõukogude Liidus nii palju, et olid ajad, mil Sulev oli söögikartulite hulgas tarbimiselt maailmas 3. kohal.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles